Fyra män avrättade i Saudiarabien

RIYADH Två brödrapar från samma släkt halshöggs i måndags i Saudiarabien anklagade för att försökt smuggla in stora mängder hasch. På två veckor har 17 personer avrättats och hittills i år 32 avrättningar genomförts i kungadömet, vilket kritiseras av Amnesty International.

Inrikesministeriet meddelade att avrättningarna av brödraparen genom halshuggning med svärd skedde i den södra provinsen Najran nära gränsen till Jemen efter att de funnits skyldiga i tre olika domstolar, rapporterar AP och Al Jazeera.

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver att Saudiarabien ska avbryta en ”störande” ökning av avrättningar. Ifjol avrättades 78 personer i landet, enligt Al Jazeera.

De fyra männens anhöriga hade kontaktat Amnesty för att försöka stoppa avrättningarna och anklagat myndigheter om att männen blivit utsatta för tortyr, bland annat misshandel och inte fått sova. Detta för att tvinga fram erkännanden som användes mot dem i rättegången.

Amnesty säger till AP att de försöker få fram ytterligare information i fallet, men bara efter några timmar meddelade familjen att de mottagit telefonsamtal från inrikesministeriet som varnade dem för fortsatt kontakt med människorättsorganisationen.

I ett uttalande från inrikesministeriet till statskontrollerade Saudi Press Agency sägs att kung Abdullah är ”fast besluten att bekämpa narkotika eftersom den skadar individer och är ett hot mot samhället”.

Alla utländska besökare varnas i visumformulären att narkotikasmugglig är ett brott som kan straffas med avrättning.

Saudiarabien följer en strikt tolkning av islamisk lag och använder dödsstraff vid flera olika typer av brottslighet, bland annat mord, våldtäkt, narkotikahandel och ”trolldom”.

Annonser