Kustbevakningen lovas extra anslag

Regeringen är beredd att tilldela Kustbevakningen extra anslag på 143 miljoner kronor kommande två år. Obalans i ekonomin gjorde att 125 anställda tidigare i somras varslades, vilket nu kan komma dras tillbaka.

Kustbevakningen hade varnat för att investeringar och ökade driftkostnader lett till obalans och begärde ökade anslag av regeringen redan till vårbudgeten. Men besked dröjde och myndigheten tvingades varsla personal och överväga dra ner på verksamheten och varnade för längre ”insatstider för att rädda liv och miljö”.

Nu vill regeringen i höstbudgen skjuta till extramedel på 20 miljoner kronor för 2015 och 123 miljoner 2016 till Kustbevakningen, och är dessutom beredd avsätta ytterligare 67 miljoner följande två år om det skulle behövas.

– Kustbevakningen genomför varje dag viktiga insatser längs Sveriges kust och i våra sjöar. Jag är glad att vi nu kan presentera förstärkningar som säkerställer verksamheten, säger försvarsminister Karin Enström i en kommentar.

Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin kan pusta ut.
Judith Melin, gd − Det är ett mycket glädjande besked för verksamheten och för medarbetarna, säger hon. Det innebär att varslet kan dras tillbaka när budgetpropositionen har lagts i höst.

Även facket välkomnar regeringens besked.
– Låter bra, hoppas även att de 25-30 nyutbildade med tillfälligt anställning får stanna. Fattas särskilt personal på sjösidan för att bemanna de nya båtarna, säger Björn Hartvigsson, ordförande i förbundet Tull-Kust, till Drugnews.
Han vill även att neddragning av ett antal kuststationer som det flaggats för dras tillbaka.

Det är valår, en annan regering kan komma lägga höstbudgeten, men politiska oppositionen har uttryckt stöd för Kustbevakningen. Hartvigsson tror att varslen kan dras tillbaka oavsett vilken regering som lägger fram budgeten.

D66-KV-log• Förutom bevakning av kust, luftrum och hav, så har myndigheten fått ökade uppgifter och bistår bl a sjöräddning, polis, tull och EU:s Schengensamarbete. Även nykterhetskontroll på sjön och i hamnar. Antalet årsanställda är idag cirka 740 på 27 orter.

Annonser