Film visar maffians planer i Schweiz

FRAUENFELD Efter lång spaning greps i fredags 18 personer i Schweiz och Italien med koppling till fruktade maffian ´Nrangheta. Ett möte video-inspelat i hemlighet avslöjar expansionsplaner med narkotikahandel, utpressning och svammel om ”hederskoder”.

På träffen i Frauenfeld, norr om Zürich, sitter ett femtontal män kring långbord och bedyrar på italienska lojalitet till klanen. En äldre man talar i gudfader-stil om ”ära, värdighet, tradition och respekt”.

Han ger yngre medlemmar råd hur de kan expandera med ”affärerna”.
– Ni kan arbeta med allting – utpressning, kokain, heroin… Tio kilo, 20 kilo per dag, jag kan leverera personligen till er, men jag vill inte veta mer om det, säger han i polisens hemligt inspelade film.

Maffians våldskapital nämns indirekt då ”bossen” säger att beslut om mord ska lämnas till specialister som sköter de frågorna.

Ledaren berättar att organisationen funnits sedan början av 1970-talet i den schweiziska lilla staden Frauenfeld och det finns utvidgningsmöjligheter. Men understryker för yngre medlemmar att de måste respektera att den värdighet och ”renhet” som maffian under lång tid byggt upp i samhället.

Efter över två års utredning och med filmen som tungt bevis slog italiensk och schweizisk polis till i fredags mot klanen. 16 män greps Schweiz och två i Italien för bl a samröre med den kalabriska maffian ´Ndranghetan.

B963-ItalienFlag0miniminDen anses vara Italiens rikaste maffia och styr stor del av kokainhandeln i Europa och har avknoppningar i norra Europa, Nordamerika och Australien. Men Schweiz-kopplingen var tidigare okänd för utredarna, rapporterar Ansa och Telegraph.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser