Alkoholen flödar på Stena Line

Rederiet Stena Line har infört Bordershop på färjorna och tjänsten ”packningskollen” som räknar ut åt resenärer hur mycket alkohol de kan lasta in i bilen utan att bryta mot reglerna. ”Oroande att locka med alkohol”, anser Motorförarnas Helnykterhetsförbund.

Färjerederiet som dragits med minskad lönsamhet prövar nya sätt att få upp resandeströmmen. I våras infördes s.k. Bordershops ombord som erbjuder billig alkohol utan att behöva gå i land.

Knepet verkar ha fungerat och försäljningen i butikerna ökade med 170 procent i mars på linjen Göteborg – Fredrikshavn. Men fylleriet ombord uppges också ökat, berättar resenärer till Göteborgs Posten.

Nu har Stena utvecklat alkoholspåret genom att öppna tjänsten Packningskollen på sin hemsida. Där kan resenärer skriva in sitt bilnummer, hur många passagerare och vilka alkoholdrycker de vill köpa. Vips kommer svaret för att inte lasta för tungt och bryta mot lagen.

Enligt packningskollen kan en liten Kia Rio med en passagerare lastas med 15 flak öl, 25 vinboxar och 54 flaskor vin. Cirka 295 liter. En Volvo V70 får in hela 320 liter alkohol.

I en reklamfilm om tjänsten betonas yteffektivitetstänk och maxvolym i beräkningen. ”Vi har räknat ut att en enda inhandling ska räcka till kräftskivan 2018”, sägs i filmen. Och ”I vår Bordershop är det lätt att handla lite för mycket. Därför har vi tagit fram den här tjänsten. Bra va?”

Linda Engström– Det känns som ett desperat försök. De verkar ha total avsaknad av kunskap om alkoholens konsekvenser, säger Linda Engström, kommunikationschef på IOGT-NTO, till Accent.

Maria Bergström är ordförande på MHF.
Maria Bergström– Oroande att rederiet använder alkohol som lockvara, de borde väl försöka sälja in reseupplevelser och resmål istället. Det finns ju också en risk att resenärer köper mer än tänkt, smakar ombord och det slutar med rattfylleri sedan på land, säger hon till Drugnews.

Det finns tydliga samband mellan totalkonsumtion av alkohol, samhällsproblem och trafikonykterhet. En procents ökning följs av 0,7 procent ökat rattonykterhet, enligt Maria Bergström.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund driver också på för obligatoriska alkolås i bilar och att alla hamnar inför ”alkobommar” där anländande bilister måste blåsa.

Stena Line har idag flytande Bordershop med kraftigt prisnedsatt alkohol ombord på linjerna Karlskrona – Gdynia, Göteborg – Fredrikshavn och Varberg – Grenå.

2004 försvann införselkvoter för alkohol från EU-länder till Sverige. Idag kan i princip resenärer vid varje inresa ta med sig ”för eget bruk” nära obegränsat, så mycket alkohol som fordonet rymmer, utan betala svensk alkoholskatt.

Annonser