”Svart kokain” stoppades av tullen

Tullverket fann vid en razzia mot en gård i Trelleborgs kommun flera kilo s.k. svart kamouflerat kokain, samt stora mängder vapen och sprängämnen. Nu är en 45-årig man häktad.

Tillslaget skedde 30 juli mot gården av tullkriminalen. En man hade hämtat ut ett paket mer flera kilo kokain –värt flera miljoner kronor i missbrukarled – utblandat med bland annat kolpulver.

Men paket hade redan några dagar tidigare fastnat vid en postkontroll i Västra Götaland och ett snabbtest gav utslag för kokain. Men tullen lät paketet tilläts skickas vidare till adressaten i Skåne under stor övervakning.

Metoden att smuggla kokain kamouflerat med andra ämnen har blivit vanligare i Europa, men är tidigare inte vanligt till Sverige.
– Man blandar ut vanligt kokain med kolpulver eller andra preparat för att lura narkotikahundarna och våra snabbtester ute på kontrollerna, förklarar Petter Norman, operativ chef vid Tullkriminalen i Skåne, till Sydsvenskan.

På gården hittades även vapen och en större mängd explosiva ämnen. Mannen förnekar att han känt till att paketet innehöll narkotika, enligt hans advokat. Mannen är häktad sedan i augusti misstänkt för grov narkotikasmuggling, vapenbrott och brutit mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Mannen är från Malmö och har enligt Sydsvenskan figurerat i smuggelhärvor tidigare, bland annat 2006 då han greps med 32 kilo kokain i USA och som leverantör av drogen från USA till Sverige senare. Efter vittnat mot medbrottslingar med koppling till mexikanska karteller fick han nedsatt straff, enligt Sydsvenskan.

Beslag nyligen i Peru på 7,7 ton kokain.
Beslag i Peru på 7,7 ton kokain.

• ”Coca Negra” blandas med järnklorid, aktivt kol eller gummikorn och sänds som kol, toner eller gödningsämnen. Mottagarna tillsätter sedan aceton eller bensin och filtrerar fram själva narkotikan. 1998 var första gången som FN:s narkotikakontrollorgan varnade för metoden då asiatiska smuggelligor börjat använda den. Senare har partier med ”svart kokain” på väg till Italien och flera andra länder i Europa upptäckts. Även flytande kokain som dränkts i textilier eller gömts i andra produkter har upptäckts.

Annonser