För ung för att dricka

I tisdags är det internationella FAS-dagen, då barn som drabbats av fetalt alkoholsyndrom ställs i centrum. Kampanjen ”Too young to drink” vill uppmärksamma på riskerna med att dricka alkohol under graviditet.

Kampanjen startade exakt klockan 09.09 i morse. European FASD Alliance har fått med nära 60 organisationer i 30 länder för att lyfta problemet.

Kampanjen Too Young To Drink
Kampanjen Too Young To Drink

Barn som drabbas av gravida kvinnors drickande kan få skador vid födseln och symtom som sociala problem, dåligt minne, psykisk ohälsa och säregna ansiktsdrag. Sjukdomen härrör ur att modern drack under graviditeten.

Studier visar att i USA drabbas omkring 1 procent av barnen av FAS, i Europa minst 2 procent och ännu högre i andra områden, exempelvis Sydafrika.

– Som adoptivmamma till tre barn med FAS så ser jag deras dagliga kamp de möter i skolan och i sociala relationer. Jag arbetar för att förhindra att detta ska hända fler barn, säger Diane Black, ordförande för European FASD Alliance i ett pressmeddelande.

Marianne Skar är generalsekreterare på Eurocare som vill förebygga och minska alkoholskadorna i Europa.
– FAS är ett internationellt problem och kräver en internationell lösning. Hittills är Frankrike det enda europeiska landet som har varningsmeddelande på alla alkoholdrycker. EU-kommissionen kan vidta åtgärder och stödja medlemsstaterna att öka medvetenheten om detta problem. Vi hoppas att den nya EU-kommissionären för hälsa lyfter den här frågan, säger Skar i en kommentar.

B346-gravidvin1.jpg
Säkrast avstå.

Målet med kampanjen Too Young To Drink är att öka medvetenheten om farorna med att dricka under graviditet; sprida korrekt, forskningsbasera information om riskerna; stärka kvinnor att göra sina egen val och uppmuntra vänner, familjer och samhället att stödja alkoholfria graviditeter.

• Fetalt alkoholsyndrom, FAS, är en medicinsk diagnos med fyra kriterier. Mer information hos svenska FAS-föreningen.

Annonser