Var tredje socialarbetare vill sluta

Efter en allt mer pressad arbetssituationen inom socialtjänsten överväger var tredje socialsekreterare att byta jobb, enligt ny studie.

I studien som presenterades på ett seminarium hos fackförbundet Vision i onsdags. Forskaren har besökt över 40 arbetsgrupper och fått in enkätsvar från över 350 socialsekreterare inom barn- och ungdomsvården.

Det framgår att två av tre socialsekreterare funderar ibland över att byta yrke, och var tredje får det mycket ofta eller ganska ofta. (För elva år sedan var motsvarande tal 45 procent, respektive 24 proc.)

Annika Strandhäll, Vision
Annika Strandhäll

– Studien visar att läget inom socialtjänsten är allvarligt. Vi vet att personalens arbetsvillkor styr kvaliteten på det stöd som utsatta människor får. När förutsättningarna att göra ett professionellt jobb saknas tar socialsekreterarna på sig ansvaret och känner sig personligen otillräckliga, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

Fler tycker att de har mycket att göra och tvingas arbeta övertid och kraven påverkar hem och familjeliv negativt. Mer tid läggs på utredning, mindre på att förebygga och behandla. Samtidigt gillar flera av socialarbetarna i studien sina jobb och är ofta nöjda med stöd av arbetskamrater och chefer.

Annonser