Råd till Ask – förbjud nätdroger

Efter flera överdoser av Spice och andra nätdroger bland unga har justitieminister Beatrice Ask besökt södra Norrlandskusten. I Söderhamn fick hon förslaget att det bör bli olagligt berusa sig med alla kemiska substanser.

Nyligen fick flera personer föras till sjukhus i Sundsvall efter tagit överdoser av en ny stark variant av syntetiska cannabinioden Spice. Och för ett par veckor sedan fördes två flickor 13 och 15 år unga till sjukhus efter tagit drogen i Ljusdal.

Beatrice Ask
Beatrice Ask

Justitieminister Beatrice Ask (M) träffade i tisdags narkotikapoliser i Söderhamn. De ser ett ökat missbruk av nätdrog bland unga, särskilt av Spice. Drogen beskrivs som billig, farlig och lätt att få tag i.

– Det som är alarmerande är att det går ner mer och mer i åldrarna och det är väldigt svårupptäckt. Den yngsta som har varit positiv på Spice är 11 år, berättade Mattias Fredlund, polis i Söderhamn, rapporterar SVT Gävledala.

Kemiska sammansättningen av nätdroger ändras snabbare än lagstiftarna hinner klassa och förbjuda dem. De kan därmed fortsätta säljas lagligt via nätet.

– Det är alarmerande och förskräckligt när man hör att vi har många fall av överdoseringar och också ungdomar som har dött på grund av de här nätdrogerna. Vi måste dels jobba mer med lagstiftningen, men vi måste också jobba med att angripa distributionen och kanske spana mer på nätet än vad som görs idag, sade justitieministern.

Men några konkreta förslag på hur stoppa den livsfarliga katt-och-råtta-leken med att ändra några molekyler och därmed kunna fortsätta sälja preparat på internet gav hon inte. Sedan 2011 har polis och tull möjlighet att omhänderta och efter åklagarbeslut förstöra ännu ej klassade droger.

Det tycker polisen i Söderhamn är bra, men imte tillräckligt. De kan omhänderta preparaten, men inte ingripa mot själva bruket och innehav och inte lagföra dessa personer.

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) i Söderhamn har ett förslag om hur problemet skulle kunna kringgås.

– Jag tycker att man ska förändra lagstiftningen så att det blir olagligt att berusa sig med kemiska substanser. Punkt! Allting som inte är registrerat och medicinskt förskrivet ska vara förbjudet, säger han till SVT.

 

Annonser