Varberg: elever till akuten efter nollning

Varbergs sjukhus. Foto: Region Halland
Varbergs sjukhus. Foto: Region Halland

Fyra gymnasieflickor fördes akut till sjukhus i Varberg i måndags kväll efter att en s.k. nollning spårat ur. Tre av dem behövde intensivvård på grund av svår alkoholförgiftning.

Flickorna, 16-17 år unga, hade varit på insparksfest i samband med att de börjat på Peder Skrivare Skola, PS. De blev så berusade att de fördes till sjukhus, en i ambulans, övriga av vänner.

– För att en intensivvårdsbehandling ska sättas in ska personen vara så dålig att det behövs kontinuerlig övervakning. Det fanns en risk att vitala funktioner skulle sluta att fungera på flickorna, säger Marie Persson, avdelningschef på barnakuten på sjukhuset i Varberg, till Hallands Nyheter.

En av flickorna fick föras vidare med ambulans till Halmstads sjukhus. De tre i Varberg uppges nu må bra, men oklart hur det är för den fjärde.

Marie Persson beklagar hur unga utsätter sig för livsfara på detta vis.
– Vad jag förstår på ungdomarna så dricker de på ett sådant sätt att någon som är nykter ser till att den andra dricker så mycket alkohol som möjligt. Det är någon sorts grej som ungdomarna kör, som är direkt livsfarlig, någon kan faktiskt få sätta livet till, säger hon.

Ledningen för PS-skolan – en av landets största gymnasieskolor med cirka 1 750 elever – beklagar det inträffade, även om det skett utanför skoltid. Skolan har även tidigare haft problem med nollning som spårat ur med grupptryck och fylleri och hade därför informerat elever och föräldrar.

Martin Augustsson, en av skolans flera rektorer.
– Först och främst blir jag besviken över eleverna som arrangerat nollningen. Sen blir jag upprörd över att elever överhuvudtaget ställer upp på det. Jag blir förstås även orolig för de elever som nu farit illa, säger han till tidningen.

Han hade i fredags varnat polisen för att något var på gång 15 september och menar att nu ”vi får rannsaka oss själva”.

Annonser