Skola granskas efter skandalinspark

”Nollningen” på en gymnasieskola i Varberg då fyra alkoholförgiftade tonårsflickor fick föras till sjukhus har polisanmälts. Även Skolinspektionen ska nu granska skolan.

Tre av flickorna 16-17-år unga var i så dåligt skick att det krävdes intensivvårdsbehandling eftersom det var fara för deras liv efter att vid en inspark i måndags på ett program på Peder Skrivares Skola, PS, spårat ur.

Även andra elever blev rejält berusade efter lockats dricka mycket sprit.  ”Folk låg ner, skrek, och spydde i gräset”, andra sprang nakna, berättar en flicka. ”Nu har en gräns passerats”, säger en annan till Hallands Nyheter.

Insparken filmades med mobiler och filmer spreds via Snapchat till andra.

Även tidigare har nollningar för nya gymnasieelever spårat ur som organiserats på hemliga platser utanför skolan. Ifjol blev några elever misshandlade och det förekom stora mängder öl, hembränt och vodka.

Nu har polisen upprättat en anmälan om brott mot alkohollagen efter att hittat en berusad elev i veckan. Även Skolinspektionen har beslutat att ta reda på hur gymnasieskolan i Varberg sköter situationen.

– Vi har fått samma medieuppgifter som alla andra och vi är intresserade av hur gymnasieskolan hanterar situationen. Det är allvarligt när elever blir kränkta – tvingade att dricka sprit. Därför vill vi veta vad skolan gör, säger enhetschef Magnus Haglund vid Skolinspektionen till TT.

Att incidenten inträffade efter skoltid fråntar inte skolan sitt ansvar, menar han.

Fler nollningar på andra gymnasieprogram på den stora skolan var tänkta senare i veckan. Men elever tvekar att komma efter den urspårade insparken i måndags och skolledningen försöker nu stoppa planerade nollningar.

– Jag ska träffa elever i årskurs två och prata med dem om det här. Personal har redan hört att den nollningen kommer att blåsas av med anledning av vad som har hänt, säger Martin Augustsson, rektor på PS-skolan, till Hallands Nyheter.
Elevrådets ordförande vill stoppa nollningskulturen och införa en mer välkomnande inspark på PS-skolan istället.

• På gymnasieskolan Lars Kagg i Kalmar läggs den speciella ”Kaggdagen” ner efter rapporter om kränkningar i samband med nollning efter skoltid. Flera elever har bland annat bundits och slagits med fiskar i ansiktet, rapporterar tidningen Barometern.

Annonser