Antidrogmanifestation i Västerås

Under kulturnatten i Västerås i lördags, så anordnades även en stor manifestation mot cannabis och spice. Med samtal, musik och slogans mot droger som ungdomar på stadens fritidsgårdar gjort.

Under kommunens årliga kulturnatt 20 september utökades alltså i år programmet med manifestation, musik och samtal vid turbinbron vid gamla konstmuseet nära Svartån.

Arrangerar gör bland andra Västerås stad med fritidsgårdarna, Förebyggarcentrum, öppenvården Iris och föreningar som IOGT-NTO och Riksförbundet narkotikafritt samhälle som nyligen startat lokalförening i staden.

Mariana Hede
Mariana Hede

– Det är bra att kommunala och privata verksamheter och civilsamhället gör en gemensam satsning mot droger. Vi oroas över liberalare attityder bland ungdomar och vill möta myterna om cannabis och Spice med fakta och kunskap. Visa att vi har samma budskap – det är inte okey med droger, säger Mariana Hede, samordnare alkohol- och narkotikaprevention i kommunen, till Drugnews.

På ett mötestorg svarar arrangörer, drogsamordnare, vård, polis och föreningar på frågor om droger och dela ut information.
– Cannabis och Spice är tyvärr fortfarande stora problem i Västerås, säger kommissarie Per-Erik Lundberg som ska medverka vid manifestationen.

D201-VasterasLogFritidsgårdar har tält på plats med skapande verkstad och från en scen spelar ungdomar musik. Kulturella uttryck med utställningar, film och vinnare i en tävling med unga som gjort slogans mot droger ska koras under kvällen.

IOGT-NTO har under kulturnatten sin lokal i Västerås öppen med café och anordnar en Cornelishyllning med musikerna Mats Höjer och Sölve Olofsson.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser