Smugglare på öppet hav ska straffas

Straffriheten för narkotikasmugglare som grips på internationellt vatten måste få ett slut, de ska straffas. Det är kontentan av ett FN-evenemang om maritima brott nyligen.

Mötet arrangerades av FN:s brotts- och narkotikakontrollorgan, UNODC, i Wien. Det är en stor utmaning att kunna straffa dessa förbrytare, som det är nu har de här smugglarna straffrihet, skriver UNODC i ett pressmeddelande.

– Som vi sett har inte den stora mängd narkotika vi beslagtagit avskräckt smugglarna, som fortfarande är opåverkade på grund av brist i rättssystemet. Om vi vill begränsa problemet med heroinsmuggling genom Indiska oceanen, måste vi undersöka alternativ för kunna åtala narkotikahandlarna, sade UNODC-chefen Yuri Fedotov.

Under flera år har en internationell flottstyrka patrullerat området för att försöka hejda pirater från kapa fartyg i haven utanför Östafrika, Mellanöstern och södra Asien, men också borda misstänkta smuggelfartyg, som Drugnews återkommande har rapporterat om. Man har under 18 månader tagit runt 4 200 kilo heroin och tonvis med cannabis i beslag. Men då beslagen skett på internationellt vatten har man varit tvungen att släppa smugglarna.

För att förhindra denna kultur av straffrihet från att ytterligare öka har UNODC startat ett maritimt program tillsammans med Sri Lanka, Tanzania och Seychellerna. Man delar information, har gemensamma utredningar och tillämpar gemensamma lagar. Genom dessa åtgärder ska UNODC använda sin unika kunskap för att påverka östafrikanska stater kunna framgångsrik kunna fängsla och åtala pirater och smugglare, menar Yuri Fedotov.

De senaste fyra åren har smugglingen via den så kallade södra rutten och smugglingen av heroin och andra sorters narkotika över haven ökat dramatiskt, drogernas destination är Afrika, Europa och andra delar av Asien. Narkotikan fraktas först med kustnära fartyg som seglar ut från Pakistanska kusten, vid Makran, därefter lastas de över till mindre fartyg för vidare transport till östafrikanska stater.

Seychellerna har ett utvecklat program för förhindra piratattacker och möta organiserad kriminalitet, speciellt smuggling av narkotika och vapen. Nav i detta arbete är Regional Fusion and Law Enforcement Centre for Safety and Security at Sea – REFLECS3. Denna organisation har en erfarenhet av att analysera och koordinera information från olika polis- och militära underrättelsecenter runt hela världen.

Flera representanter från berörda stater var närvarande vid konferensen ”Success of the Piracy Prosecution Model: A Blueprint to End Impunity at Sea”, som hölls i nyligen.

Annonser