Torkad khat ny smuggelmetod

Svenska tullen har noterat att tuggdrogen khat alltmer börjar smugglas i torkad form. Senast i lördags beslagtogs 100 kilo torkad av den centralstimulerande drogen vid Öresundbron.

En man personbil stoppades på kvällen vid betalkontrollen i Lernacken och växtdrogen hittades gömd i bilen. Mannen anhölls senare misstänkt för narkotikabrott.

– Vi har inte sett till färsk kat på ett tag. Nu ser vi en ökning av torkad kat. Man kan packa mer när det är torkat och det håller längre. Färsk kat ruttnar ju på bara ett par dagar, säger Ingrid Olsson, vakthavande befäl vid tullen i Malmö till TT.

Växtdrogen är narkotikaklassades 1989 i Sverige, men har fortsatt föras in i stora mängder till missbruk i avgränsade invandrargrupper från Östafrika. Bland annat i Kenya odlas stora mängder khat, som flygs till Europa och snabbt fraktas vidare till mottagare då färskhet och ruseffekten snabb avtar.

Ifjol beslagtog svenska tullen drygt 7,5 ton khat. Sedan transitländerna Holland och Storbritannien skärpt bestämmelser, så har smugglare svårare att flyga in drogen via de traditionella traderna. Det kan också vara en anledning till att torkning av drogen blivit vanligare.

Annonser