1 027 gripna i stor Europol-razzia

HAAG Europol har avslutat sin största aktion nånsin i 34 länder mot organiserad och gränsöverskridande brottslighet. 1 027 personer har gripits, nära 600 kilo kokain, 200 kilo heroin och 1,3 ton cannabis beslagtagits. Dessutom 30 rumänska barn räddats från människohandel.

Kokainfynd på flygplats i Paris. Foto: Europol
Kokainfynd på flygplats i Paris. Foto: Europol

Operation Archimedes pågick 15-23 september och rättsliga myndigheter deltog i alla EU-länder, samt Australien, Colombia, Norge, Serbien, Schweiz och USA.
– Avsikten var att samordnat och kraftfullt slå mot gränsöverskridande brottslighet som utgör ett hot mot EU, säger Martin Brodin, nationell samordnare vid Rikskriminalpolisen, till Drugnews.

Svensk polis och tull deltog 17-18 september och har haft fokus på gränsövergångar, flygplatser och hamnar. Ett hundratal personer kontrollerades av polis särskilt i Stockholms och Göteborgsområdet.

Fyra fall av misstänkt människosmuggling har upptäckts i Sverige under operationen och några personer har avvisats då de saknade formella grunder att få stanna. Värdefullt informationsutbyte har gjorts med bland andra Tyskland, Italien och Storbritannien som kan leda till fortsatt operativt samarbete, uppger Brodin.

Vilka ingripanden och beslag svenska tullverket har gjort är inte ännu summerat.

Cannabisodling i Litauen. Foto: Europol
Cannabisodling i Litauen. Foto: Europol

Tillslag och kontroller har gjorts på flera hundra platser, i samarbete även med Eurojust, Frontex och Interpol. Enligt Europol kommer aktionen leda till fler utredningar startas och fler misstänkta gripas. Förutom ovan angivna stora beslag och gripanden, så beslagtogs även tretton lyxbilar och en miljon euro i kontanter.

Rob Wainwright, Europol.
Rob Wainwright, Europol.

– Omfattningen av operationen är utan motstycke och resultatet är en påminnelse även för de mest grövsta kriminella gängen att internationellt brottssamarbete är fast beslutna att bekämpa deras illegala verksamhet, sade Europols chef Rob Wainwright på en presskonferens.

Europol-operationen är del av insatsen EMPACT (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threat) där EU-samarbete bildats kring nio utpekade brottsområden – människohandel, människosmuggling, narkotikahandel, syntetiska droger, illegala skjutvapen, förfalskade varor, ekobrott, punktskattebrott och it-brott (ex barnsex och betalningsbedrägerier).

Europol-video om operationen på Youtube.

Annonser