Tuff utfrågning av EU-kommissionärer

B600-EU-logg0minimi5.jpgBRYSSEL De nominerade EU-kommissionärerna utfrågas i dagarna för fullt. Cecilia Malmström som föreslås bli handelskommissionär och i tisdags hälsokommissionären om sin syn på bland annat alkohol.

Vytenis Andriukaitis, hälsominister i Litauen, socialdemokrat och läkare, fick i EU-parlamentet flera frågor om allt från läkemedel till genmodifierade grödor.

Om alkohol sade han bland annat:
– Jag är inte här för att säga åt folk att sluta med alkohol. Jag är här för att berätta hur bra livet kan vara utan, sade han enligt IOGT-NTO:s politiska assistent Even Landrö i Bryssel, rapporterar Accent.

Brittiska labourledamoten Glennis Willmot undrade hur blivande hälsokommissionären ser på tydligare märkning av alkoholdrycker. Denne svarade att han inte förstår varför alkoholen undantas från sådan märkning, bland annat då mängden kalorier är ”betydande”.

– Vi ska sätta oss ner och prata om det, sade Andriukaitis flera gånger i olika spörsmål.

Direkt-från utfrågningarna:

D211-Eurocare-ActionplanLogEurocare (European Alcohol Policy Alliance) undrar varför det ska vara så komplicerat. Nätverket uppmanar att nye hälsokommissionären ska ta tag i att förnya EU:s alkoholstrategi för att förebygga och minska de alkoholrelaterade skadorna. Europa dricker mest i världen och är den främsta riskfaktorn till för tidig död bland invånare 25-29 år.

Parlamentet ska rösta om den nya EU-kommissionen med dess ordförande Jean-Claude Juncker i spetsen i sin helhet 22 oktober.
Cecilia Malmström – tidigare inrikeskommissionär med bl a immigration och organiserad brottslighet, nu aktuell för handelsfrågor – utfrågades i måndags och uppges ha passerat nålsögat.

TEAM JUNCKER: Några andra nominerade kommissionärer i Junckers lag är Dimitris Avramopoulos, Grekland, för inrikes frågor; Vytenis Andriukaitis, Litauen, hälsa och matsäkerhet; Věra Jourová, Tjeckien, justitie-, konsument- och genderfrågor; och Pierre Moscovici, Frankrike, för skatte och tullfrågor.

D196-TeamJuncker1

Annonser