Drugnews möter Gabriel Wikström

Nyutsedda folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) vill absolut inte vill legalisera cannabis, utan satsa mer på förebyggande och vård. Han försvarar Systembolaget och vill samarbeta med KD för värna en restriktiv alkoholpolitik.

Drugnews träffar 29-årige Gabriel Wikström, som bor i Västerås och nu lämnar ordförandeskapet i SSU, utanför Slottet i trängseln bland fotografer och reportrar efter en regeringskonselj hos kungen.

Nye statsminister Stefan Löfven ringde för några dagar sedan och erbjöd jobbet som folkhälso- och sjukvårdsminister med ansvar även för idrottsfrågor.
– Jag blev förvånad, men glad och tackade ja. Det känns spännande och med stora utmaningar, berättar han.

Han tänker prioritera arbetet för ökad jämlikhet inom sina områden. En kommission ska tillsättas för en mer likvärdig vård.
– Vi vill sluta de stora klyftor som finns inte minst på hälsoområdet, där det kan skilja upp till 18 år i medellivslängd i olika delar av Stockholmsregionen, säger han.

Jämlikhet och likvärdigt blir honnörsord, han menar att alla ska få en bra vård, oavsett om hur mycket pengar man har i plånboken. Försäkringspatienter ska inte gå före i kön och vårdpengar ska inte hamna i skatteparadis utan till patienterna, understryker ministern.

På alkoholområdet ser han Systembolaget som viktigt verktyg för en ansvarsfull alkoholpolitik. Ökad näthandel och alltmer påträngande alkoholreklam är två stora utmaningar. Han är medveten om förra regeringens alkoholansvariga ministern Maria Larssons ansträngningar och försök att stå emot.

– Jag är glad att vi och kristdemokraterna delar många uppfattningar här och ser gärna samarbete. Hoppas vi kan träffa breda allianser i riksdagen för att klara dessa problem, säger Gabriel Wikström till Drugnews.

Han växte upp i Västmanland i en familj där alkohol aldrig förekom vid de stora helgerna. Därför har det varit naturligt för honom att vara Vit Jul-ambassadör i IOGT-NTO-rörelsens årliga kampanj för en nykter julhelg.
– Och det tänker jag definitivt fortsätta med. Jag har aldrig förknippat alkohol med jul och tycker det borde vara en ynnest för alla barn, säger nya folkhälsoministern.

Många frågor till nya ministrarna, här Gabriel Wikström utanför Slottet.
Många frågor till nya ministrarna, här Gabriel Wikström utanför Slottet.

På några snabbfrågor uppger han sig aldrig betalat för svarta tjänster, smitit från tv-licens eller varit dömd för brott.

• Prövat droger?
– Jag har använt alkohol, och någon gång rökt några cigaretter. Men inte använt olagliga droger, svarar han.

Vad gäller narkotika är han helt emot att lätta på nuvarande förbud, som ifrågasätts mycket internationellt.

– Jag är definitivt emot legalisering av cannabis, jag var i somras i Colorado och även om utvärderingar inte är klara, så är det definitivt inte någon väg att gå för Sverige. Det är en mycket skadlig drog som vi måste förebygga.

– Diskussionen om att tillåta cannabis är helt missvisande. Många lider idag av drogmissbruk och vi bör snarare rikta in våra krafter på att hjälpa dem istället för att legalisera nya droger, säger Gabriel Wikström.

Snus är något han med viss tvekan tycker skulle kunna vara tillåtet i övriga EU eftersom det är tillåtet här, men vill återkomma om detaljer kring det.

Han är även idrottsminister, spelade fotboll som barn och joggar mest nu. Han vill göra idrotten mer tillgänglig. Han får frågor om huliganer.

– Det är några få som förstör för alla andra – både idrottsutövare och vi andra som gillar idrott. Björn Erikssons utredning finns det mycket att gå vidare med, men det får jag återkomma till.

På frågan om maskeringsförbud och om Sverige ska arrangera OS vill han inte heller svara på bara efter några timmar på statsrådsposten.

Stefan Löfvens regering samlas efter konselj hos kungen. Foto: Drugnews
Fototillfälle för Stefan Löfvens nya regering efter konselj hos kungen. Foto: Drugnews

Sedan skyndar den unge ministern vidare för att möta personalen på Socialdepartementet före helgen. Drugnews tar en bild av honom vid entrén. Där ska han framöver samsas med två andra statsråd –  Åsa Regner, ny barn-äldreminister, och Annika Strandhäll som blir socialförsäkringsminister och departementschef.

Annonser