Vinstjakt i välfärden ska begränsas

Vinster i välfärden ska hejdas, enligt en överenskommelse mellan nya regeringen och Vänsterpartiet. Den omfattar förskola, skola, äldreomsorg, vård samt även HVB-hem.

Överenskommelsen (pdf-fil, 4 sidor) om en välfärd utan vinstintresse, presenterades i måndags.

En utredning tillsätts och 2016 ska proposition läggas. Huvudregeln blir att eventuella överskott i skattefinansierad verksamhet ska återinvesteras.

Privata alternativ och friskolor får vara kvar om de sätter verksamheten främst. Högst ensiffrigt räntebelopp i uttag nämns.

– Välfärden ska inte vara en marknad. Med denna överenskommelse stoppar vi vinstjakten i välfärden och säkerställer en högre kvalitet i skolan, vården och omsorgen, sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff.

Vänsterns Ulla Andersson beskrev överenskommelsen som ”historisk”.

Borgerliga oppositionen är kritisk. Förslaget innebär att Alliansens tidigare uppgörelse om friskolan med S-MP i praktiken har begravts av rödgröna regeringen, anser Jan Björklund (FP).

• Fotnot: Hem för vård eller boende (HVB) är privat, kommunalt eller kooperativt ägda företag som på kommunens uppdrag erbjuder boende till bl a barn och unga som av olika skäl inte kan bo med sin egen familj. 

Annonser