Mexiko: Juarez-kartellens ledare gripen

MEXICO CITY Myndigheter har gripit Carrillo Fuentes, ledare för den tidigare fruktade Juarez-kartellen i norra Mexiko. Han är andre knarkkungen som gripits senare tid.

Vicente Carrillo Fuentes, 51 år, greps i torsdags i staden Torreon i norra delen av Mexiko, när han identifierade sig under falskt namn. Inga skott ska ha avlossats vid gripandet, uppger AP.

Carrillo Fuentes – känd under smeknamnet ”El Viceroy” (vicekungen) – ledde sin kartell som bl a profiterar på att smuggla kokain via gränsstaden Ciudad Juárez till USA.

Efter att först samarbetat med den våldsamma Sinaolakartellen, så blev de konkurrenter och blodiga uppgörelser har kostat minst 8 000 människor livet. Ledaren för Sinaloa-kartellen Joaquin Guzman – en av Mexikos rikaste män – greps i februari. Och nyligen, 1 oktober, greps en annan knarkkung, Hector Beltran Leyva, på en fiskrestaurang i centrala Mexiko.

Genom delstaten Chihuahua uppskattas uppåt 70 procent av kokainsmugglingen till USA gå. För den nu gripne Carrillo Fuentes hade USA satt en belöning på 5 miljoner dollar och mexikanska åklagare hade erbjudit ytterligare 2 miljoner dollar för information som ledde till ett gripande.

Juarez-kartellen har försvagats men har fortfarande kontroll över del av smuggelkorridoren, enligt experter styr den över del av polisen och några politiker.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

2006 trappade Mexikos förre president upp insats med militär mot organiserade brottslighet. Och karteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit uppåt 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”.

Läs mer

Annonser