Likören Fireball stoppad på Systembolaget

En populär whiskylikör, Fireball, stoppas av Systembolaget av säkerhetsskäl för försäljning sedan höga halter av lösningsmedlet propylenglykol hittats vid tester i Finland.

D238-FireballStopp1Spritsorten med smak av kanel upptäcktes vid en rutinkontroll vid Alko (Systembolaget motsvarighet i Finland) ha för höga halter av ämnet propylenglykol.

Fireball stoppades därför på lördagen även i svenska systembutiker för säkerhets skull, inte för att någon hittills skadats. Hur mycket för höga värdena var i finska laboratoriet framgår inte. Gränsen inom EU är 0,1 gram per kilo, men hela 5 gram per kilo i USA.

Propylenglykol är ett lösningsmedel som används i exempelvis kylarvätska, skönhetsprodukter, men även i några livsmedel. Det kan vara skadligt i större mängder.

Nu ska Systembolaget göra egna tester av spritdrycken. Hur länge säljstoppet gäller är inte klart. Kunder som köpt Fireball avråds dricka den och uppmanas lämna tillbaka flaskorna.
– I och med att vi har stoppat produkten är det en tydlig signal från oss. Man ska ta det säkra före det osäkra, säger biträdande presschef Ida Thulin på Systemet till Aftonbladet.

Whiskylikören Fireball tillverkas i Kanada och säljs i halvlitersflaskor i Sverige.

• Vid 14-tiden på söndagen hade varken Systembolaget eller svenska leverantören Arcus Sweden ännu på sina hemsidor lagt ut information om stoppet av spritsorten.

Annonser