Grattis Dawit Isaak, 50

Idag, måndag, fyller svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak 50 år. Han har suttit en fjärdedel av sitt liv i fängelse i Eritrea. Rödgröna regeringen planerar ny strategi för att få honom fri, uppger utrikesminister Margot Wallström.

”Den nya regeringen är, precis som den förra, starkt engagerad i frågan. Vårt mål är att Dawit Isaak ska släppas fri. Vi ser över alla möjligheter för att nå framgång i det arbetet”, skriver hon till Aftonbladet.

Dawit Isaak har suttit 13 år och 34 dagar i fångenskap i Eritrea utan officiella anklagelser och rättegång. Han hade återvänt och startat oberoende tidningen Setit tillsammans med journalistkollegor. Sedan han greps 2001 har inte svenska myndigheter fått träffa honom, vilket bryter mot Wienkonventionen.

Nu diskuterar svenska regeringen hur man kan gå vidare och undersöka nya möjliga vägar för att få honom fri. Den tidigare metodiken med ”tyst diplomati” har kritiserats och uppenbarligen inte fungerar i detta fall.

Inte ens släktingarna i Sverige vet säkert om Isaak lever, men hoppas. Idag skriver hans bror Esayas Isaak ett öppet brev till Dawit på DN Kultur. Han berättar om vardagen, barn, Göteborgsregn, att modern gick bort 2010, om fotboll och hur mycket förändrats under åren.

” Jag funderar hela tiden på vad jag ska göra för att du ska få tillbaka din frihet. Det är många funderingar, men jag har inte lyckats än. Det stör mig oerhört”.

Även vi på Drugnews fortsätter att räkna dagarna till Dawit Isaak åter kan se sina käresta. Han har blivit en symbol för press- och yttrandefriheten världen över.

• Stoppa eritreanska regimens finansiering genom tvångsbeskattning av utlandsboende eritreaner, skriver EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson i Expressen.

Annonser