Alla spice-sorter kan förbjudas

Alla nuvarande sorter av fruktade nätdrogen Spice i landet kan bli olagliga. Folkhälsomyndigheten väntas inom kort föreslå att ytterligare ett 20-tal sorter ska klassas.

Senaste månaden har tio personer i Gävle akut sökt vård efter överdoser av en spice som ännu är laglig. Även i Sundsvall, Oskarshamn, Västerås, på Gotland och andra platser har unga och äldre förgiftats och sökt hjälp under hösten.

All Spice i landet kan bli olagligt. Foto: Polisen i Gävleborg
All Spice i landet kan bli olagligt. Foto: Polisen i Gävleborg

Det är ännu oklart om det är samma sort som varit mer potent och svårdoserad och lett till att många insjuknat. Drogen beställs ofta via internet, blandas med aceton, duschas på tobak eller växtdelar och röks.

Nu förbereder Folkhälsomyndigheten efter utredning en ansökan om att till regeringen ska förbjuda ett 20-tal sorters syntetiska cannabinoider.
– Det är de substanser som finns tillgängliga just nu, om man vill köpa spice på svenska sajter. Och några till preparat, för i den här listan finns även en del sorter som inte kommit till Sverige än, säger Anders Persson, farmaceut och utredare på Folkhälsomyndigheten, till SR Gävleborg.

Listan ska lämnas till regeringen om några veckor, men hinner troligen förbjudas först efter årsskiftet.

Senast i augusti klassades 21 spice-blandningar cannabinoider som hälsofarlig vara och blev därmed olagliga att sälja via internet och hantera, inneha eller använda. Men tillverkarna – ofta i Asien – tar ofta snabbt fram nya sorter efter att ändra någon molekyl och den livsfarliga katt-och-råtta-leken fortsätter.

Dagens eftersläpade lagstiftning ifrågasätts. Istället för att klassa varje substans så förespråkar några att familjeklassa alla med liknande egenskaper och struktur. Men några menar att dagens system är mer rättssäkert. Dessutom har polis och tull möjlighet att omhänderta nya droger, som kan antas bli aktuella för klassning, enligt ”förstörande-lagen”.

Annonser