Brittisk drograpport väcker debatt

LONDON Det finns inget tydligt samband mellan hårda narkotikalagar och nivån på droganvändning, enligt en brittisk departementsrapport som splittrar konservativ-liberaldemokratiska regeringen.

Inrikesdepartementets rapport (pdf-fil) har jämfört brittisk missbruksstrategi med tretton andra länder (inkl Sverige, Danmark, Uruguay, USA, Portugal). Efter gått igenom olika aspekter, från nolltolerans till avkriminalisering, så blir dess slutsats att droganvändning påverkas av faktorer ”mer komplexa och nyanserade än lagar och rättsliga åtgärder ensamma”.

Men finner ”betydande” förbättringar för missbrukares hälsa i Portugal sedan landet 2001 gjorde innehav av narkotika mer till en hälsofråga än en rättslig, skriver BBC.

Norman Baker – liberaldemokratisk statssekreterare på inrikesministeriet, som ansvar för drogfrågor  – säger i en kommentar att rapporten bör kunna avsluta en ”själlös retorik” om narkotikapolitik. Han anklagar de konservativa för att i månader hållit tillbaka rapporten av ”politiska orsaker”.

Norman Baker säger att ”radikala” förändringar av brittisk narkotikapolitik behövs och bör ”baseras på evidens istället för dogmatism”.

Norman Baker, minister Home Office
Norman Baker, statssekreterare Home Office

– Vi bör behöva lägga mer tid på kriminella gäng som smugglar narkotika än på beroendepersoner som behöver få hjälp att tillfriskna, inte placeras bakom galler, säger Baker enligt Daily Mail.

Men inrikesministeriet säger samtidigt att rapportens slutsatser inte bara kan dras utifrån avkriminalisering.

Konservativa partiet (tories) har tidigare lovat att några steg mot legalisering inte blir aktuellt. Rapporten har ”kidnappats” av liberaldemokraterna för sina syften, säger konservativa nu om sina regeringskollegor.

Den 55-sidiga rapporten släpps samtidigt som en debatt inleds i underhuset om hur ännu oklassade droger, ”legal high”, ska stoppas. De orsakade minst 60 dödsfall ifjol i Storbritannien.

Cannabis var nedklassat en period i brittisk lagstiftning, men återfördes till strängare regler för några år sedan efter ökade antal fall i beroendevården.

– Liberaldemokraterna har blåst 40 000 pund av skattebetalarnas pengar på en mystisk resa runt världen till länder med ”soft drugs”-lagar. Men vad de än säger de nu vill, så kommer vi aldrig gå med på avkriminalisering. Det skulle givetvis leda till ökad droganvändning – mer relaterade brott, mentala hälsoproblem och dödsfall, säger Mary Brett, i antidrogorganisationen Cannabis Skunk Sense, till Daily Mail.

• Fotnot: Obs Norman Baker (lib-dem) är statsekreterare på inrikesministeriet (Home Office). Theresa May (konservativ) är fortfarande inrikesminister.

Annonser