Aktionsgrupp mot Spice på Gotland

Efter flera förgiftningsfall och beslag av Spice på Gotland bildar anhöriga och anställda inom vården, polisen och skolan en aktionsgrupp mot droger.

Huvudsyftet är att informera om nätdrogen Spice som på kort tid lett till att ett tiotal gotlänningar fått akut vård på sjukhus efter rökt drogen, rapporterar SR Gotland.

För att försvåra att ungdomar ska kunna röka drogen, som ofta blandas ut med tobak, så har kioskägare beslutat sluta sälja lösa cigarettpapper som används för att blanda och rulla ihop rökmixen.

En man som besökte Birkagårdens dagverksamhet i måndags för att få en kopp kaffe är skrämd av drogen.
– Jag har prövat spice. Första gången är det som ett cannabisrus. Sedan provade jag ett starkare. Det var som en borrmaskin i skallen, säger han till Hela Gotland.

En annan försöker förklara varför flera ändå tar risken att ta något de inte säkert vet vad det är.
– Det är en billig drog och de som har sociala problem vill bara försvinna. Du vill bara droga ner dig. Du gör allt för att må lite bättre. Om du är rik så går du ju till bästa psykologen och tränar på bästa gymmet.

I lördags gick ett fackeltåg i Visby från gallerian till bussparken med ett femtiotal deltagare för att uppmärksamma drogernas offer.

En ny sorts Spice, en slags syntetiska cannabinoider, har under hösten spridit sig i hela landet och varit mer potent än tidigare sorter. Den är svårdoserad, angriper organ och psyke och många användare har fått uppsöka sjukhus. I förra veckan avled en 22-åring man i Fagersta efter hittats livlös i sin bostad. Polisen misstänker att han tagit Spice och kroppen ska obduceras.

Folkhälsominister Gabriel Wikström sade i SVT Agenda i söndags kväll att det är en oroande utveckling med alla nya Spice-förgiftningsfall. Men han tycker ändå att svenska klassningssystemet av substans för substans är det snabbast i Europa. Men följer alternativa klassningar som finns, exempelvis gruppvis familjeklassning av liknande drogsorter.

Annonser