18 års fängelse för knivmord

En 27-årig man dömdes i tisdags till 18 års fängelse för att besinningslöst mördat en äldre man i dennes hem i Uddevalla i somras. Mördaren var drogpåverkad och högg offret 55 gånger med kniv.

B1011-Kniv2.jpgMännen hade träffats i en park i centrala Uddevalla 16 juli och kände inte varandra sedan tidigare.

27-åringen mådde psykiskt dåligt och hade försökt ta livet av sig på morgonen genom att skära sig i foten och blödde. Han uppger själv att han var påverkad av amfetamin, cannabis, tabletter, spice och alkohol.

Den äldre 59-årige mannen erbjöd sig att plåstra om honom i hemmet. Men de kom i bråk och den äldre bad den yngre lämna bostaden. 27-åringen uppger att den äldre dragit kniv.
Jag blev provocerad, rädd och arg, sedan spårade det ut, uppgav han i förhör.

Han avväpnade den äldre och knivhögg honom i köket, följde efter när denne flydde ut i hall och till toalett och fortsatte hugga även när han ramlat över toasitsen.

59-åringen hittades död i bostaden dagen efter.
27-åringen hade senare gått blödande genom staden och kunde senare identifieras genom övervakningskamera på McDonalds. En polispatrull fann honom och han erkände de faktiska omständigheterna, men anser att det var dråp och att han provocerats.

Tingsrätten anser att våldet var mycket kraftigt, att han haft möjlighet att besinna sig, men inte gjort det utan följt efter i bostaden och stuckit den äldre mannen 55 gånger, varav 41 gånger i ryggen, när han försökt fly undan.

”Sammantaget är omständigheterna sådana att gärningen tveklöst ska rubriceras som mord”, skriver Uddevalla tingsrätt i domen och dömer honom till 18 års fängelse.

Domstolen bedömer att 27-åringens drogpåverkan ”säkerligen gjort honom rättretlig, särskilt intaget av spice, men han har varit medveten om vad han har gjort”. Han bedöms inte lida av en allvarlig psykisk störning som gör att han inte kan dömas till fängelse.

27-åringen har levt under oordnade förhållanden senare tid med ett omfattande blandmissbruk och relaterade lindriga depressiva besvär och ångest, framgår i domen. Han hade dagen före mordet vräkts från en utredningslägenhet och förekommer i 13 avsnitt tidigare i belastningsregistret, mest för narkotikabrott och trafikbrott.

Han döms nu i tingsrätten, förutom för mordet, även för rattfylleri, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott och knivbrott efter en bilolycka i våras. Han ska även betala totalt drygt 101 000 kronor i skadestånd till mordoffrets mor och son.

27-åringens försvarsadvokat säger till Bohuslänningen att han anser domen är för sträng. Att det finns förmildrande omständigheter som att klienten var drogpåverkad och mådde dåligt. Och tycker det är anmärkningsvärt att domen är hårdare än de 16 års fängelse som åklagaren yrkade på. Advokaten ska gå genom domen med sin klient, som är fortsatt häktad, och besluta om den ska överklagas. Detta måste i så fall göras senast 2 december.

Annonser