New York mildrar syn på cannabis

NEW YORK Personer som framöver påträffas med upp till 25 gram marijuana kommer inte längre att gripas i New York, utan får betala böter och slipper hamna i straffregistret.

Den nya mildare reaktionen på cannabisinnehav presenterades vid en presskonferens med Nwe Yorks nya borgmästare Bill de Blasio (demokrat) tillsammans med stadens polischef Bill Bratton i måndags.

Bill de Blasio. Foto: via Wikipedia
Borgmästare Bill de Blasio. Foto: via Wikipedia

– Alltför många tidigare ostraffade New York-bor har arresterats för mindre mängder marijuanainnehav, sade borgmästare de Blasio, rapporterar AFP.

Ifjol grep stadens polis (NYPD) över 28 000 människor för marijuanainnehav, de flesta av dem svarta och latinamerikaner, enligt New York Times.

Upp till 25 gram marijuana kommer från 19 november, då nya reglerna träder i kraft, inte ses som brott, utan en förseelse, med cirka 100 dollar i böter. De Blasio sa till pressen att åtgärderna ska förhindra att ungdomar hamnar i brottsregister för resten av livet på grund av ”ett misstag”. Hans dotter Chiara avslöjade ifjol i Youtube-film att hon rökt cannabis på college.

Borgmästaren varnade i nästa andetag för att sälja marijuana eller att röka på allmän plats, vilket kommer leda till gripande.
– Gör inga misstag, marijuana är fortfarande illegalt i New York City. Folk som röker marijuana offentligt kommer fortfarande arresteras, sade han.

Nya rättstillämpningen i New York ger säkert bränsle i USA:s heta narkotikadebatt. Förra veckan röstade Alaska och Oregon för att legalisera marijuana och huvudstaden Washington DC för att tillåta eget innehav, (men inte försäljning). Tidigare är drogen tillåten i Colorado och delstaten Washington.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har tiotal delstater hittills legaliserat drogen för nöjesbruk och drygt 30-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag.

Samtidigt varnar forskning för allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga. /•Ny WHO-rapport om drogen.

(mer…)

Läs mer

Annonser