Fler ansöker om alkolås

Var tredje person som ifjol dömdes för rattfylleri och vårdslöhet i trafik ansökte om att få ha alkolås i bilen istället för att mista körkortet.

Sedan 2012 finns möjlighet för den som döms för rattfylleri att istället för att mista körkortet istället installera alkolås i bilen.

Nu visar siffror från transportstyrelsen att nära var tredje som åkte dit ifjol för rattfylleri i landet ansökte om få ha alkolås, rapporterar Sveriges Radio. Det är den nivå som lagstiftarna hade räknat med från början. Orsaken till att inte fler ansöker kan vara att kostnader för alkolåset.

– Det är personen själv som måste stå för kostnaden att hyra eller köpa ett alkolås och installera det i bilen. För att få vara med i vårt alkolåsprogram ska man också lämna in läkarintyg som visar på att man inte har något drogproblematik eller liknande, säger Anders Hedåsberg på Transportstyrelsen till SR.

Det kostar cirka 20 000 kronor för ett år och 30 000 till 40 000 kronor för två år att ha alkolås.

Och alkolås verkar ha avsedd effekt. Enligt tidigare uppföljning så fullföljde 96 procent av dem som installerat alkolås första halvåret 2012 hela programmet.

Enligt Brå lagfördes det året 10 600 personer för rattfylleri (vad gäller huvudbrott), ej inräknat de som åkt dit med narkotika i kroppen. Ifjol polisanmäldes 26 700 rattfylleribrott (en minskning med 2 procent), varav 12 800 av anmälningarna rör drograttfylleri.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser