Slutet på gangstermål i Södertälje

Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd för de dömda i fallet med gängmord, utpressning med mer i Södertälje. Därmed står Svea hovrätts dom med flera långa fängelsestraff fast.

Ett gängkrig hade eskalerat till ett mord i december 2009 och ett dubbelmord året därpå, där en av de dödade var fotbollspelare i Assyriska.

Den utpekade gängledaren Bernard Khouri dömdes till livstids fängelse för bland annat anstiftan till tre mord, människorov och utpressning. Men han nekade till att det funnits ett kriminellt nätverk i Södertälje, än mindre att han skulle varit dess ledare.

18 personer dömdes för inblandning i tingsrätten där målet sedan fick göras om på grund av jäv och blev ett av de dyraste någonsin (208 miljoner kronor).

17 dömdes sedan i hovrätten mellan ett år och livstids fängelse. Alla utom en överklagade, den 18:e dömde personen sköts till döds i ett garage innan målet blev klart. Nu meddelar HD att domstolen inte beviljar prövningstillstånd, rapporterar Radio Stockholm och TV4.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser