Skadestånd till alkoholskadat barn?

LONDON En brittisk domstol avgör nästa vecka om en sjuårig flicka ska få skadestånd för att hennes mor drack mycket alkohol under graviditeten.

Mamman drack stora mängder alkohol när hon var gravid – upp till åtta burkar starköl och en halv flaska vodka varje dag. Flickan lider idag av flera alkoholrelaterade funktionshinder, FASD, rapporterar AFP och TT.

Rättsfallet handlar om flickan ska få ersättning från brittiska brottsoffermyndigheten, även om det inte är brottsligt att dricka alkohol.

Flickans advokater menar att mammans – som inte är åtalad – beteende varit ”hänsynslöst” och tagit medvetna risker under graviditeten.

Lägre rättsinstans har nekat med motivering till att ett foster inte är en person och därmed inte heller ett brottsoffer.

Domen väntas nästa vecka och kan bli prejudicerande för ett 80-tal andra liknande ärenden.
Två frivilligorganisationer för kvinnors rättigheter befarar i ett uttalande att ”om domstolen tolkar lagen till målsägarens fördel skulle det innebära en legal praxis som gör det möjligt att åtala kvinnor som dricker alkohol under graviditeten”.
Men andra undrar hur flickans rättigheter tas tillvara.

FAS-kampanjDebatt om hur skadligt det är för foster om gravida kvinnor dricker mindre mängd har förts särskilt i Storbritannien, med otydlig rådgivning. Studier visar att i USA drabbas cirka 1 procent och i Europa minst 2 procent av barnen av FAS. Numer råds kvinnor att helt avstå från alkohol under graviditet.

• Länk till kampanjen Too Young To Drink som vill öka medvetenheten om farorna med att dricka under graviditet.

Annonser