Skottland sänker promillegräns

EDINBURG På fredag sänker Skottland gränsen för trafiknykterhetsbrott från 0,8 till 0,5 promille alkohol. Men övriga Storbritannien följer ännu inte efter.

Sänkningen till 0,5 promille börjar gälla den 5 december i Skottland. Ändringen antogs nyligen i skotska parlamentet. Justitieminister Kenny Mac-Askill säger till The Scotsman att han lobbat i sex år hos brittiska regeringen för att Skottland kan få sänka promillegränsen vid bilkörning.

Han hoppas att dödsolyckorna genom promillesänkningen ska minska med minst 20 döda per år, som kan kopplas till alkoholpåverkade förare. Den som upptäcks berusad riskerar minst ett års körförbud, böter på upp till 5 000 pund och sex månader i fängelse, enligt de nya reglerna.

Invändningar mot lagändringen som förts fram gäller främst oklarheten att i samma örike ha olika promillegränser, då 0,8 promille blir kvar i England och Wales, söder om skotska gränsen. En stor informationskampanj har därför dragit igång.

Kungliga föreningen för att förebygga olyckor (RoSPA) välkomnar Skottlands promillesänkning och hoppas övriga Storbritannien ska följa efter, rapporterar STV/News.

Enligt en färsk brittisk försäkringsstudie är motorförare i Högländerna i Skottland på femte plats i andel påverkade förare (Inverness 1,7 rattfylleribrott per 1000 förare) fram till september i år. Högst andel har Llandrindod Wells i Wales (1,9 rattfylleribrott per 1000 förare), följt av Blackpool och Crewe i England, rapporterar Scotsman.

Majoriteten länder i Europa har idag 0,5 promille som gräns till rattfylleribrott, medan England och Wales har 0,8 promille. Sverige och Norge har 0,2 promillegräns, övriga Norden 0,5. Men flera länder i Östeuropa som Estland, Rumänien, Ryssland, Slovakien, Tjeckien, Ukraina och Ungern har 0,0 promille, enligt Trafikverket och tyska Autokiste.

Annonser