SD beredda sänka regeringens budget

Sverigedemokraterna meddelade vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen att partiet kommer att rösta för alliansens budget på onsdag och är därmed beredda fälla rödgröna regeringens budgetförslag. Landet riskerar nu hamna i parlamentarisk kris.

Mattias Karlsson, SD
Mattias Karlsson, SD

– Det är Stefan Löfvens ansvar att samtala med alla partier i riksdagen för att lösa situationen, sade SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson på presskonferensen.

Han höll först alla på halster för att få föra fram SD:s politik innan beskedet kom om hur partiet ska rösta om budgeten i riksdagen. Han framhöll särskilt att SD vill ha bort Miljöpartiet ur regeringen (anses stå för en ”extrem” invandrarpolitik, vara tillväxtfientligt etc.).

Efter maktdemonstrationen gav Karlsson beskedet att SD i riksdagen på onsdag i första tänker rösta för sin egen budgetmotion och efter den fallit därefter kommer att stödja borgerliga alliansens förslag.
– Men skulle alliansen i en sådan situation inte verka för att förändra invandringspolitiken så är vi sedan även beredd att fälla alliansens förslag och en eventuell framtida alliansregering, sade han.

Statsminister Stefan Löfven (S) har i intervjuer sagt att det är ”korkat” att nuvarande regering skulle administrera alliansens budget om den skulle antas. Enligt analytiker är det troligt att Löfven nu i första hand efter SD:s besked försöker återremitera budgeten till finansutskottet för att få mer andrum.

Löfven bjöd direkt efter valet i september in borgerliga partierna till budgetsamarbete.
– Men då var svaret ”njet”, det fanns inte på dagordningen. Jag hoppas att om det blir allvar så finns det andra möjligheter, sade han igår till DN.

Men moderaternas Anna Kinberg Batra är inte beredd att stötta regeringen i nya situationen.
– Det är inte oppositionens uppgift att hjälpa regeringen att få igenom sin budgetproposition. Det är Stefan Löfvens uppgift, han har sökt och fått regeringsmakten, säger hon i en kommentar.

Ett eventuellt extraval kan tidigast utlysas av regeringschefen från 29 december.

• SVT direktrapport om budgeten och regeringskrisen.
http://www.svt.se/nyheter/live/direktrapportering-besked-om-budgeten?pid=135609284

Annonser