Regeringens budget föll – nyval i vår

| UPPDAT| Statsminister Stefan Löfven utlyser nyval till 22 mars nästa år. Detta sedan rödgröna regeringens budget röstades ner och Alliansens vann med Sverigedemokraternas stöd.

Det meddelade han vid en presskonferens onsdag eftermiddag, en knapp timme efter att riksdagen röstat ja till allianspartiernas förslag om budgetramar och riktlinjer för den ekonomiska politiken.

Sveriges riksdag. Foto: Drugnews
Sveriges riksdag. Foto: Drugnews

Röstetalen blev 153-182 mot regeringens budgetproposition och för alliansen förslag, detta sedan att Sverigedemokraterna röstat med de borgerliga. Men SD hotar med att rösta ner varje regering och budget som inte ändrar innehåll i linje med partiets invandringskritiska politik.
– Vi tänker inte dansa efter SD:s pipa och ge dem inflytande, konstaterade Löfven.

Detta innebär ett unikt läge i svensk politik.

Stefan Löfven (S) har sökt samarbete och en lösning med de fyra partierna i alliansen, senast vid ett krismöte natten till i onsdag, men fick åter nej.
– Den politiska kartan har ritats om. Jag tänker inte stillastigande sitta och låta Sverigedemokraterna bli vågmästare, det är ansvarslöst agerande av dessa fem partier. Därför återstår bara att låta väljarna säga sitt, sade Stefan Löfven vid presskonferensen.

Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin medverkade också:
– Vi tänker slå vakt om ett öppet och humant Sverige. Vi tänker inte låta ett litet främlingsfientligt parti styra, sade Fridolin.

Den 29 december (tidigare tillåter inte konstitutionen) kommer Löfven utlysa extraval till den 22 mars 2015.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att gå till val med en ekonomisk politik utifrån lagda budgeten. Bland annat för bättre äldrevård, skola och sjukvård.

Regeringen tänker inte ta initiativ till fler samtal för blocköverskridande lösningar före extravalet. Men Stefan Löfven säger att om enskilda borgerliga partier vill samtala så är han beredd och lyssna.

I väntan på nyvalet så gäller alltså en alliansbudget.
Det innebär att det inte blir något av rödgröna förslagen med sänkt skatt för pensionärerna, högre a-kassa för arbetslösa och satsningar på ungdomsjobb.
En omröstning som dock gick igenom i riksdagen i onsdags var socialutskottets förslag om utdelningar från Arvsfonden.

Annonser