Cannabisvänner missbrukar Musikhjälpen

|UPPDAT| En grupp som kallar sig ”Avkriminalisera cannabis” toppar i Sveriges Radios gåvoinsamling Musikhjälpen i P3. Detta för att synas och göra reklam för sin sak. Radiohjälpen uppger att man inte tänker ta bort bössnamnet.

Skärmdump torsdag 4 december från Musikhjälpens insamlingsida.Musikhjälpen drar officiellt igång på måndag från Uppsala, i år sänds den och görs insamlingen till kampen för att stoppa hiv-spridning.
Men en grupp har kuppat in sig överst på Musikhjälpens insamling med sitt liberala cannabis-budskap i namnet. Detta genom att samla in pengar. Med drygt 58 800 kronor låg ”Avkriminalisera cannabis” i topp i torsdags kväll.

I en sluten Facebook-grupp berättar initiativtagaren, enligt Dagens ETC.
”Vi kommer nu kunna göra oss sedda, hörda och uppmärksammade ur en POSITIV vinkling. Vi kan nu sätta en empatisk prägel på brukarna av cannabis. 18 000 personer är en ohygglig kraft i sociala medier och det ska märkas.”

Men det står på Musikhjälpens hemsida att insamlingarnas namn inte får vara kränkande och ”inte heller vara alkohol eller drogrelaterat eller syfta till att driva en kampanj.”

Sveriges Radio ska ha hotat ta bort insamlingen om inte reklamkuppen försvinner, uppger ETC. SR har nu lagt till en information om att insamlingssidan inte är en del av det redaktionella innehållet i Musikhjälpen.

• I en senare publicerad artikel skriver Sveriges Radio att ”bössnamnen” modereras som kommentarsfält och att ”där gäller andra regler”. Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman uppger att man inte kommer ta bort bössan ”Avkriminalisera cannabis”.

– Nej. Radiohjälpen tar inte bort den. Däremot ska man inte glömma att det är beklagligt när grupper med egna intressen försöker utnyttja Musikhjälpen för egna syften. Det riskerar att överskugga den undanskymda humanitära katastrof vi försöker sätta ljuset på, något som är just huvudsyftet med Musikhjälpen, enligt Byman.

Bössor vars namn bryter mot programreglerna kan alltså ändå få ligga kvar, men SR kommer inte kunna prata om dem i sändning, enligt SR-artikeln.

Annonser