Alkoholskadat barn utan ersättning

LONDON Att dricka mycket under graviditeten är inte ett brott och alkoholskadade barn får inte ersättning av brottsoffermyndigheten. Det slår en brittisk domstol fast.

Det uppmärksammade målet gäller ett barn som föddes med handikapp efter att den då 17-årig kvinnan drack ungefär en halv flaska vodka och åtta öl dagligen under graviditeten, och som Drugnews tidigare rapporterat om.
Den idag sjuåriga flickan har idag hjärnskador och inlärnings och beteendeproblem till följd av fetalt alkoholsyndrom (FASD).

I förra veckan kom avgörandet i en motsvarande hovrätt i England dit skadeståndsmålet överklagats av det idag sjuåriga barnets advokater. Hon nekas ersättning av brottsoffermyndigheten:

”Huvudsakliga skälen är att vi fastslår att en gravid mamma som excess-dricker och har kunskap om den potentiell skadliga konsekvensen för barnet gör sig inte skyldig till brott enligt landets lag om hennes barn sedan skadas”, resonerar domarna.
En ”väsentlig beståndsdel” för att ett brott ska begås är ”att åsamka allvarlig kroppskada på en person, detsamma på ett foster räcker inte”, enligt domarna rapporterar Daily Mail.

Även om målet inte riktade sig mot modern, utan var ett ersättningsärende, hade några kvinnoorganisationer varnat för att ett annat utslag skulle kunna hota kvinnors självbestämmande över sina kroppar och att de som dricker under graviditeten kunde riskera åtalas framöver.

D194-FAS-dagen1Ett 80-tal andra liknande ärenden där barn skadats av alkohol som foster har avvaktat utgången av detta. Advokaterna ser den aktuella domen som en besvikelse och ska nu överväga om de ska försöka få Högsta domstolen att ta upp fallet, enligt BBC.

• Organisationen FASD Trust menar att fallet är ”en väckarklocka” om att ge mer rådgivning om farorna med att dricka alkohol under graviditet. Brittiska hälsomyndigheten National Health Service rekommenderar gravida kvinnor att inte alls dricka alkohol (fostrets organ kan inte bryta ner alkoholen), med tillägget att de som ändå väljer göra det att inte dricka mer än två enheter 1-2 gånger i veckan).

Annonser