Flera gripna i norsk haschhärva

OSLO Norsk polis har nystat upp ett nätverk som under lång tid infört och distribuerat stora mängder hasch. Resultat: 19 personer gripits, beslag av 600 kilo av drogen, fordon och åtta miljoner norska kronor.

Oslopolisen började i januari undersöka hur stora mängder cannabis börjat spridas via kriminella gäng i östra delen av landet.

En hyrkontainer i Lillestrøm fungerade som centrallager för det insmugglade haschet. Foto: Norska polisen
Hasch i ikea-kassar från hyrkontainern i Lillestrøm – centrallager i narkotikahärvan. Foto: Norsk polis

Så småningom hittades en hyrcontainer i Lillestrøm, ett par mil öster om Oslo, som fungerade som huvudlager. Efter spaning kunde laster som hämtades där senare stoppas och personer gripas.

I slutet av maj greps en 58-årig norsk-marockan och hans 27-årige son vid containern där 234 kilo hasch hittades. De misstänks tagit emot, förvarat narkotikalaster och fördelat vidare till gängmedlemmar som hämtat och gripits under året.

I slutet av september stoppades en holländsk lastbil som kunde knytast till haschtransport i specialkonstruerad trailer, 100 kilo hasch hittades i golvet. Chauffören har erkänt totalt smuggeltransproter.

En man i Oslos gängmiljö grips i hasch-härvan. Foto: norsk polis
En man i Oslos gängmiljö grips i hasch-härvan. Foto: norsk polis

En 49-årig man i Holland som misstänks varit kontaktman och ordnat smuggling av marockanskt hasck från kontinenten till Norge greps i oktober. Han släpptes dock tillfälligt och är sedan dess internationellt efterlyst.

I helgen avslöjade polisen narkotikautredningen som pågått tio månader.
– Vi tror att vi har punkterat en införselåder av narkotika till landet som troligen varit igång flera år och distribuerat den vidare här i landet, säger Einar Aas som leder Oslopolisens sektion mot organiserad kriminalitet, till NRK.

I operation ”Ikaros” har Oslopolis även haft hjälp av andra polisdistrikt, tullen, och myndigheter i andra länder, särskilt i Holland.

Annonser