AP-fonderna placerar i tobak och alkohol

Svenskarnas pensionsmiljarder i statliga AP-fonderna placeras även i alkohol- och tobaksföretag. Marknadsvärdet av dessa värdepapper är 16,7 miljarder kronor, enligt tidningen Accents granskning.

Investeringar i över 453 miljoner aktier och andra värdepapper har gjorts i några av världens största alkoholföretag och tobaksjättar, såsom SAB Miller, Carlberg, Heineken, Philip Morros och American Tobacco.

Foto: Stefan Johansson/Flickr
Foto: Stefan Johansson/Flickr

– Vår granskning visar att pensionen är alkoholberoende, säger Pierre Andersson, chefredaktör för IOGT-NTO:s medlemstidning Accent. Så borde de inte vara. Jag hoppas att AP-fondernas ledning ser över sin etik och tar sig en rejäl funderare på varför svenskarnas pensionspengar ska göda alkohol- och tobaksindustrin.

Tidningen har gått igenom AP-fonderna Första, Andra, Tredje, Fjärde och Sjunde ”soffliggaralternativets” innehav. AP-fonderna är betydande kaptitalförvaltare av svenskarnas pensionspengar och placerar sammanlagt långt över 1 200 miljarder kronor. Enligt innehavlistorna i juni var 16,7 miljarder placerade i alkohol- och tobaksföretag.

Det är riksdagen som anger AP-fondernas riktlinjer och styrregler: ”Hänsyn till miljö och etik skall tas i placeringsverksamheten utan att avkall göra på det övergripande målet om hög avkastning.”

Men dit räknas uppenbarligen inte alkohol och tobak, som leder till problem och för tidig död för många användare. Det är samtidigt lite knepigt att reda ut var sina pensionspengar placeras i systemet och byta till mer etiska fonder.

Etikrådet är ett samarbete mellan några av AP-fonderna, där tycker man inte att placeringar i tobak och alkohol är förvånande.
– I Sverige är ju både rökning och alkohol tillåtet så vi har tolkat det som att vi får investera i det och gör det också, säger Etikrådets ordförande Arne Lööw.

Annika Strandhäll
Annika Strandhäll

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är ny ordförande i Pensionsgruppen. Hon välkomnar granskningen.
– Jag ser framför mig att vi kommer att diskutera det här framöver. Jag är helt säker på att det är oerhört viktigt för pensionsspararna att de har en god avkastning men också känner en trygghet i att deras pengar investeras på ett schysst sätt, säger hon till Accent.

Länk till Accents granskning och lista över de alkohol- och tobaksföretag där pensionspengar investeras. accentmagasin.se/pensionssynden

• Tidigare har bland andra Svenska Kyrkans aktieplaceringar i vapen- och spritaktier uppmärksammats.

Annonser