Swedish Match fälls för snusreklam

Snus får inte kallas New fresh White. Swedish Match fälls av Marknadsdomstolen för olika reklamförsök i butik och hotas med vite på en miljon kronor.

Tobaksreklam i landet är i princip förbjuden, men får förekomma på säljställen av tobak om den inte är ”påträngande, uppsökande eller uppmanar till bruk”.

Konsumentombudsmannen har reagerat på Swedish Matchs marknadsföring och skyltning i bland annat företagets snusbutik på Kungsgatan i Stockholm.

Förutom slogan om snus (som vare sig är vitt eller fräscht, utan otillbörligt värdeomdöme, enligt KO), så fanns där installationer med snus på isbädd med gröna växter. Och varumärkesnamn på huvtröjor, skateboards, mobilskal skidhjälmar och andra produkter som såldes (s.k. brandstretching) som inte är måttfulla och kan påverka unga, menar KO.

Marknadsdomstolen håller med KO på de flesta punkter och bannar Swedish Match. Reklamen var otillbörlig, omdömesuttrycket New fresh White strider mot tobakslagen. Snusreklamen på mobilskal och hjälm inte måttfullt. Det är heller inte okey att sälja andra produkter med tobaksloggor i butiken.

MEN. Marknadsdomstolen går tobaksbolaget tillmötes om att reklam för snus bör bedömas annorlunda än cigaretter, då snus anses mindre farligt. Utlåtandet tycker både Swedish Match och Konsumentombudsmannen gör domen motsägelsefull.

Det skulle kunna tolkas som att exempelvis kläder och sportutrustning med varumärken för snus får säljas på andra ställen, där inte tobak erbjuds.

– Domen är en framgång överlag. Men vi är inte nöjda med att domstolen öppnar för olika bedömningar vad gäller marknadsföring av snus och cigaretter. Vi får titta mer på det, säger Gunnar Wikström, processråd på KO, till Drugnews.

Förbudet för Swedish Matchs marknadsföring kring snus i sin butik träder i kraft 27 januari nästa år, om inte reklamen upphört till dess väntar en bot på en miljon kronor.

Marknadsdomstolens dom  (pdf-fil, 33 sidor).

 

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Annonser