Varannan upplevt negativ sprit-Jul

Drygt varannan har dåliga erfarenheter av alkohol under jul och nyår. Samtidigt tror tre av fyra svenskar att firandet skulle bli lika bra om de drack mindre, enligt enkät beställd av IQ.

• Film: Alkoholtrycket är stort under december, vill IQ uppmärksamma i kampanjfilmen Nu är det jul igen.

Det är inte givet att alkohol är positivt i stundande helgfirandet. Det framgår av en Sifo-undersökning på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

En majoritet (53 procent) tillfrågade personer i Sverige svarade att de upplevt negativa effekter av sin egen eller andras drickande under jul och nyår.

– Att över hälften av alla i Sverige har upplevt negativa effekter av alkohol i samband med jul och nyår är tyvärr inte oväntat. Det finns all anledning att ifrågasätta bilden av alkohol som en given stämningshöjare, den verkar helt enkelt inte stämma, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ, i en kommentar.

Vanliga baksidor av alkoholen kan bli att en i familjen blir alltför berusad och det blir jobbigt för barn och andra anhöriga, konflikter med bråk och misshandel hemma eller på stan vid firandet.

De yngsta i enkäten – unga vuxna 18-32 år – har sämst erfarenhet av helgdrickandet. Hela 63 procent hade upplevt jobbig situation till följd av alkohol. Det är samtidigt den grupp som mer väljer bort spriten helt. 12 procent av dem uppger att de aldrig dricker alkohol.

Och av alla tillfrågade så tror tre av fyra (74 procent) att deras jul- och nyårsfirande skulle bli okey om de drack mindre.

Magnus Jägerskog, IQ
Magnus Jägerskog, IQ

Jag hoppas att den insikten leder till eftertanke kring hur stor plats vi låter alkoholen ta i samband jul- och nyårsfirandet, säger Magnus Jägerskog på IQ.

Undersökningen. Ett tusen personer från 18 år och äldre besvarade enkäten (pdf-fil) via en webbpanel under november. IQ vill ifrågasätta attityder och bidra till en smartare syn på alkohol för att minska dess skadeverkningar.

Annonser