Rekordmånga firar Vit Jul

[UPPDAT] Rekordstort antal vuxna (över 26 000 på julafton) lovar att under julhelgen avstå från alkoholhaltiga drycker för barnens skull. Flera kändisambassadörer stöder IOGT-NTO-rörelsens ”Vit Jul”-kampanj.

Vid måndag lunchtid hade över 23 000 personer via kampanjens hemsida lovat att under julafton, juldagen och annandagen avstå från drycker över 2,25 alkoholprocent. (Organiserade nykterister inräknas inte).

•Totalt över 26 700 personer hade på julaftons eftermiddag anslutit och skrivit på.

Lisa Greve med "Peppis".
Lisa Greve med ”Peppis”.

– Det blir definitivt rekord! Jag hoppas själv på en Vit Jul i dubbel bemärkelse, nykter samvaro och mycket snö, säger en glad projektledare Lisa Greve till Drugnews.

Det är åttonde året nykterhetsrörelsens ordnar kampanjen och man vänder sig särskilt till ickenykterister, att avstå alkohol för barnen skull.

Enligt en färsk enkät av YouGov säger över hälften (54 procent) av barn i åldrarna 6 till 12 år att vuxna blir annorlunda när de dricker och var femte (21 proc.) tycker det blir tråkigare när vuxna dricker alkohol.

Under jullovet så är skolan och fritidsställen stängda och utsatta barn är mer utlämnade till familj och oron hur de vuxna beter sig. Därför säljer Vit Jul-kampanjen lotter och presenter, ordnar homeparties och samlar in pengar till över 200 jullovsaktiviteter för barn och familjer landet runt.

– Att fira en jul med alkoholfritt, en Vit jul, har blivit en självklarhet för allt fler. Vi barn och unga har rätt till en jul utan att alkohol skapar stress och oro genom beteendeförändrade vuxna, säger Malin Thorson, ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund, en av organisationer bakom kampanjen.

På dess hemsida har många anonymt berättat om barndomsupplevelser kopplade till alkohol och julfirande. Några av dem kan delas vidare via Facebook.

”Julen är inställd”, skriver en och minns vidare: En väldigt full mamma ringde precis och berättade att julen är inställd, ingen julmat är köpt, inga paket, ingen gran, ingenting. Hon har varit så stressad och inte hunnit, när jag blev ledsen så blir hon arg och säger att jag kräver så mycket. Sanningen är den att mamma varit så full att hon inte kunnat göra någonting.”

Kitty Jutbring. Foto: Vit Jul
Kitty Jutbring. Foto: Vit Jul

En annan berättar: ”Han luktar lite sprit från munnen och kan bli irriterad och arg över saker som han normalt inte skulle reagera på. Det är det som är det jobbiga. Att han blir oberäknelig i sitt sätt. Aldrig våldsam, men ändå oberäknelig.

Ett tjugotal kända personer ställer upp som Vit Jul-ambassadörer. Bland andra artisten Sarah Dawn Finer, författaren Hillevi Wahl, programledaren Kitty Jutbring,  poeten och cirkusdirektören Henry Bronett, hockeylegenden Börje Salming. Men även beslutsfattare som folkhälsominister Gabriel Wikström (S), Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

– Det känns liksom så himla självklart, det är inget jag liksom behövt fundera över. När snapsen kickar in och stämningen förändras, även om det bara är lite, så försvinner mycket av myset, tycker Kitty Jutbring som inte vill vara del av nånting som påverkar många barn negativt. ”Plus att jag är gravve, hehe”, tillägger hon.

Börje Salming. Foto: Vit Jul
Börje Salming. Foto: Vit Jul

– Jag tycker det är så tråkigt när vuxna väljer spriten under barnens högtid. Jag vet själv hur det känns när de vuxna blir annorlunda, det är inte kul. Julen är till för barnen, säger Börje Salming.

– Många som jag tipsar om Vit Jul berättar efteråt att det var den bästa jul de haft, säger Hillevi Wahl.

Veronica Palm (S), vice ordförande i socialutskottet, uppmanar alla att strunta i julsnapsen och dricka must istället. Hon minns själv sin barndoms jular.
– Det var aldrig alkohol hemma hos oss, eftersom mamma växt upp i ett alkoholisthem. Morfar drack och var inte alltid snäll och mormor blev aktiv IOGT:are, berättar Veronica Palm för Drugnews.

Hon är inte nykterist själv, men väljer sina sammanhang och aldrig när de tre barnen är med och inte vid familjehögtider.

Veronica Palm. Foto: Drugnews
Veronica Palm. Foto: Drugnews

– Jag har nog svårt för att människor förändras av alkoholen och vet att barn far illa när flaskan kommer fram. Jag vill kunna ge samma trygghet till mina barn som mormor gav mig.
– Men det är även mer allmänt bra att utöka ”punktnykterhet” i samhället, inte bara i trafiken, vid graviditet och på jobbet, utan även under julen, säger Vit Jul-ambassadören Veronica Palm.

Julen 2013 lovade 22 600 att fira alkoholfritt i kampanjen. Under tiden denna artikel skrevs – två dagar före doppardagen – har antalet som ställer upp för Vit Jul i år ökat till 23 233 personer… På Facebook gillas sidan av över 117 300.

Annonser