Läkemedelsverket: nej till medicinsk marijuana

En svensk läkare som ansökte om att få förskriva obearbetad marijuana som medicin fick nej av Läkemedelsverket.

 

Det hela avgjordes redan för ett år sedan, i januari 2014. Då kom avslaget från licensenheten för nederländska Bedrocan, som odlar, paketerar och säljer oprocessat torkade cannabisblad, under statlig tillsyn.

Torkad cannabis för medicin. Foto: Bedrocan
Torkad cannabis för medicinskt bruk. Foto: Bedrocan

– Dokumentationen ansågs bristfällig vad gäller säkerhet och effekt. Och då det handlar om torkad växt så vet man inte exakt om man får samma produkt var gång, säger Karin Jansson, utredare på Läkemedelsverket, till Drugnews.

Rushalten THC kan vara upp till 22 procent, och nivån 1 till 8 procent av komponenten CBD (antiinflammatoriskt, kan lindra spasmer och smärta), enligt företagets hemsida som garanterar att produkten är fri från bekämpningsmedel och tungmetaller.

Det var läkaren Tom Flou som ansökt om tillstånd för det.
– Det är välkänt att många patienter med långdragen smärtproblematik har stor nytta av cannabis, säger han till Svenska Dagbladet.

Även om svenska myndigheter varit njugga hittills, så importeras och förskrivs Bedrocan i Finland, Italien och Tyskland. Ett hundratal norrmän reser till Holland och kan med läkarrecept ta hem det. Några stoppades i svenska tullen för något år sedan, men fick senare fortsätta då det rörde sig om transittransport.

Två andra cannabisbaserade mediciner tillåts i Sverige: dels Sativex, en spray som godkänts för ms-patienter, dels Marinol som ges på licens till ett 60-tal patienter (mot illamående för aids- och cancerpatienter).

Drygt tjugo delstater i USA , flera andra länder tillåter idag marijuana i medicinskt syfte (röka, vaporisera etc.) och nordiska grannländer ger dispens för sådana produkter.

Innebär det inte ökat grönt tryck på Sverige att följa efter?
– Nej, inte egentligen. Vi har bara haft en licensansökan för obearbetad cannabis som läkemedel. Och högst en handfull privatpersoner har ansökt och fått anslag om att få odla cannabis av medicinska skäl. Det kan man inte kalla tryck, säger Karin Jansson på Läkemedelsverket.

Foto: Torben Hansen/ Flickr
Foto: Torben Hansen/ Flickr

Kritiker av medicinsk cannabis varnar för biverkningar, försvårad kontroll och att det kan ge näring åt legaliseringsivrare.

Nästa vecka avgör Göta hovrätt ett fall där en smålänning som odlat cannabis för eget medicinskt bruk mot bl a depression och ångest och dömdes i tingsrätten för narkotikabrott. (Drugnews intervju med mannen).

EU-direktiv har inte godkänt medicinsk marijuana som läkemedel och inte heller USA:s läkemedelsverk FDA på federal nivå. Enligt Schengen-samarbetet får EU-medborgare ta med även narkotikaklassad medicin (behövs läkarintyg och recept) över gränserna för personligt bruk upp till 30 dagars förbrukning.

• Fotnot: Läs i Accent om hur marijuana länge användes som medicin till 1800-talet i västvärlden tills injiceringstekniken och morfinet kom. Och hur cannabis för medicinska ändamål åter vinner terräng.

Annonser