Svensk smugglade supermandrog

SVINESUND En svensk från Sverige greps nyligen med 600 rosa tabletter av livsfarliga ”superman”-drogen vid ett smugglingsförsök till Norge.

Norska tullen stoppade honom 5 januari vid Svinesund och en narkotikahund reagerade vid en kontroll av hans bil. Han hade gömt den relativt stora mängden tabletter i en påse i kåpan vid ratten, uppger NRK Ostfold och GT.
Den 22-årige mannen var på väg till en kompis i Oslo, uppgav han i förhör.

Foto: Norska Tollvesenet
SMUGGELFÖRSÖK av 600 tabletter med S-logga till Norge. Foto: Tollvesenet

De rosafärgade tabletterna med en S-logga på båda sidor liknar de som hittats i Sverige kring jul- och nyårshelgen. Ett dödsfall har konstaterats i Sverige, tre andra dödsfall misstänks och flera andra har överdoserat och sökt akutvård på sjukhus.

Drogen är en falsk ecstasy-kopia, med höga halter av farliga substansen PMMA, som kan ge värmeslag, förvirring och angripa organ. Läkemedelsverket har analyserat en tablett, som en anhörig lämnade in, och som hade höga halter av ämnet.

Norge har längre haft problem med droger med PMMA och hade ett tjugotal dödsfall bland användare för ett par år sedan. I Sverige har ”Superman”-drogen hittats bland annat i Stockholmsområdet – där en man greps – och i Malmö.

I Västra Götaland gjorde polisen i höstas ett beslag med en blå variant av drogen. Tullen gjorde ifjol beslag av sju ljusblå tabletter med ”?”-logga i brevkontrollen på Arlanda på väg till en adressat på Gotland och som innehöll ämnet.

Annonser