Razzia hos bank – dolde svarta pengar

|UPPDAT| GENÈVE Storbanken HSBC kontor i Genève som avslöjats ha undangömda konton med tusen miljarder kronor utsattes i onsdags för polisrazzia. Åklagare har inlett utredning om bland annat misstänkt penningtvätt och gömda knarkpengar. /Bankens koncernchef dolde själv pengar på nummerkonto.

För en vecka sedan avslöjade ett medianätverk att den brittiska bankens filial i Schweiz hjälpt såväl rika kändisar, ryska oligarker som korrupta politiker, vapenhandlare och narkotikabaroner att gömma undan pengar från skatt.

Pengarna hade dolts på cirka 30 000 nummerkonton i över 200 länder under åren 1988 till 2007. I onsdags kom polis och åklagare till bankens Genèvekontor och sökte dokument om härvan, som fått namnet ”SwissLeaks”, rapporterar AFP och SR. Bland namnen hittades även cirka 500 svenskar.

Bankskandalen upptäcktes först genom att en tidigare anställd dataexpert slog larm efter stulit uppgifter från HSBC och flydde till Frankrike och gav dem till skattemyndigheterna. Tidningen Le Monde har tillsammans med internationella journalistnätverket ICIJ analyserat dokumenten med andra medier, inklusive Sveriges Radio.

Stuart Gulliver. Foto: HSBC
Stuart Gulliver. Foto: HSBC

Förra helgen bad HSBC Holdings vd Stuart Gulliver om ursäkt i ett öppet brev som publicerades i brittiska tidningar. Uppgav att avslöjandet varit en ”smärtsam upplevelse” för bankgruppen och att banken inte var samma som tidigare och att ett hundratal kunder avstängts. ”Vi har absolut ingen aptit att göra affärer med klienter som är ute efter att smita undan skatt…”, betonade han.

Några dagar senare avslöjade dock The Guardian att Gulliver själv dolt 5 miljoner pund egna pengar på ett Panama-företag med nummerkonto i HSBC. I veckan fick i bankledningen svara på frågor från en politikerpanel om bankens affärer, penningtvätt och skatteflykt, rapporterar Business Insider.

Annonser