Förslag: alkoholförbud på brittiska tåg

LONDON Försäljning och konsumtion av alkohol på tåg kan komma förbjudas i Storbritannien för att öka passagerarsäkerheten, enligt en rapport.

2008 infördes alkoholförbud i Londons tunnelbana för att minska brottslighet i nätet, efter initiativ av borgmästare Boris Johnson.

Nu diskuteras ett liknande förbud även på de stora järnvägslinjerna av Rail Safety and Standard Board, en grupp som ger råd till de brittiska järnvägsoperatörerna.

Enligt en rapport om passagerarsäkerhet på tåg och perronger anges berusning vara en faktor i 21 av 32 dödsfall senaste decenniet. Alkohol finns även med i nära vart tionde rapporterad incident, rapporterar London Evening Standard. Riktlinjer ska tas fram hur järnvägspersonal ska handskas med påverkade personer och regler ses över, som exempelvis förbjuda försäljning och konsumtion av alkohol på tågen.

Bruce Williamson i oberoende kampanjgruppen Railfuture välkomnar med att förbättrad säkerhet undersöks, men tror att alkoholförbud är fel strategi.
– Det verkar lite drastiskt. Det är rätt att de tar upp frågan, men vi måste väga in möjligheten att någon kan dyka upp redan berusad på stationen, säger han till tidningen.

Ett förslag med alkoholförbud i kollektivtrafiken övervägdes att införas av förra Labour-regeringen för tio år sedan.

Annonser