DI granskar registrering i Lund

Datainspektionen har efter en anmälan beslutat att granska om Lunds kommun och polisen verkligen får föra register över personer som vistas på offentlig plats och antas ha drogproblem.

Det är socialpedagog Jimmy Blondin som – vilket Drugnews tidigare rapporterat om – anmält kommunen och närpolisen efter att de planerat kartlägga ett hundratal förmodade missbrukare som rör sig i centrum som del i en trygghetssatsning.

Socialpedagog Jimmy Blondin
Jimmy Blondin

– Det är glädjande att Datainspektionen ser allvarligt på det och beslutat inleda en granskning om det är okey att föra register över så känsliga uppgifter på så lösa grunder. Känns som en delseger för utsatta människor, även om det inte är i hamn ännu, säger Jimmy Blondin till Drugnews.

Blondin – själv tidigare missbrukare – vill lyfta frågor om stigmatisering och diskriminering av människor med beroendeproblem.
– Det är inte okey att jaga bort folk, om de inte begått brott. Det finns andra sociala insatser om man vill hjälpa dem. Och vem ska avgöra vilka som har beroendeproblem? Dessutom är ju registret tänkt att uppdateras framöver, enligt ”medborgarlöftet”, säger han.

Nu har polisen och kommunen fram till slutet av mars att ge sina synpunkter i ärendet. Blondins anmälan till diskrimineringsombudsmannen i samma ärende har lämnats utan åtgärd.

Datainspektionens beslut inleda granskning.

Annonser