Flera kartelledare gripna i Mexiko

B841-MexikoflagMinMEXICO CITY Mexikanska myndigheter har på kort tid gripit flera efterlysta knarkbaroner i landet. I onsdags greps ledaren för kartellen Los Zetas som står för flera mord i norra landet. Men gripandena reser även frågor.

Omar Trevino Morales, 41 år, utpekad ledare för Z-42, greps utanför staden Monterrey natten till onsdagen och eskorterades av soldater inför en presskonferens. Gripandet gjordes i en förort där välbärgade bor. Där har han levt nära företagare och politiker.

– Jag hade ingen aning om vem som bodde här. Familjen presenterade sig aldrig för oss grannar, men det är hur som helst bra att de försvinner härifrån nu, säger ett ögonvittne i mexikansk tv, rapporterar Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika.

Morales anklagas för att ha styrt ett våldsamt gäng som genom blodiga mord terroriserat konkurrenter och befolkning i norra landet. Mexiko hade satt en belöning på 2 miljoner dollar och USA 5 miljoner dollar för uppgifter som ledde till hans gripande, rapporterar AP.

Mexikansk polis har även gripit flera andra kriminella ligaledare senare tid. Nyligen har två ledare för fruktade våldsamma kartellen Tempelriddarna fångats. Förra året greps även ”El Chapo” Guzmán, en av världens mest eftersöka knarkkungar och ledare för Sinaloa-kartellen.

Nu visar regeringen stolt upp gripna knarkkungar. Men flera invånare undrar också varför flera av brottslingarna bott i lyxiga hus och hem. De verkar inte ha varit på flykt undan rättvisan, i mångas ögon.

President Enrique Pena Nieto
President Enrique Pena Nieto

Mexiko-regeringar har i flera år försökt bekämpa ökad grov organiserad brottslighet och narkotikasmugglingen genom landet norrut till USA. Flera tiotusentals personer har avlidit i uppgörelser mellan konkurrerande ligor, strider med polis och soldater, men även oskyldiga invånare har hamnat i skottlinjen.
President Pena Nieto utlovade ny polisstyrka mot brottslighet och ekonomiska reformer när han tillträdde i slutet av 2012. Men ökad korruption bland lokala makthavare och kritiker och studenter som förts bort och avrättats har solkat bilden.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser