Skattesmäll för alltför stark folköl

Ett speditörföretag med lager i Arlöv krävs på 1,3 miljoner kronor i alkoholskatt. Vid Skatteverkets kontroll innehöll ett importerat folköl 2,9 procent alkohol istället för 2,8 procent.

CCM Spedition hade via sitt lager i Arlöv tagit in ett folköl från Belgien på uppdrag åt en kund. Juli 2013 tog Skatteverket tester på fyra olika partier på lagret och alkoholhalten var 0,1 procent för hög, (gränsen för alkoholskatt går vid 2,8 procent).

Skatteverket kräver nu 1,3 miljoner kronor skatt av företaget. Myndigheten anser att alkoholskatt ska betalas för all öl som togs emot i samma månad, total drygt 288 000 liter.

Det innebär ett hårt slag för företaget som uppger för Sydsvenskan att det riskerar konkurs eller måste säga upp halva personalen.

– Det är helt befängt. Det står 2,8 på burkarna och på alla våra papper. Jag har ingen skyldighet att ta prover på allt, säger delägaren Marcus Ladelfa på det drabbade företaget till tidningen.

Företaget har överklagat beslutet och därmed fått ett tillfälligt uppskov med betalning. Idag har man inte längre avtal med kunden som beställt folkölen. Skatteverket menar att det är företagets ansvar att försäkra sig om att alkoholhalten hålls och kan inte hävda ”god tro”.

Lagstiftningen behöver ses över, anser folkpartiets skattepolitiska talesman Mats Persson.
– Specifikt behöver man se över ansvaret. Vilket ansvar ska en importfirma ha jämfört med producenten? Ytterst har vi politiker ansvaret, det kan vi inte blunda för, säger han till Sydsvenskan.

Han har nu ställt skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson (S) med anledning av Arlövföretagets situation.

Annonser