Amnesty fördömer nya dödsstraff i Saudi

RIYADH I skuggan av diplomatiska dispyten. Tre personer dömda för narkotikabrott halshöggs i Saudiarabien i onsdags. Amnesty protesterar mot ett ökat antal avrättningar i landet, hittills i år är 44, jämfört med 11 samma tid ifjol.

– Denna avrättningstakt är utan motstycke i landet och visar på en skrämmande kapplöpning mot botten för ett land som redan är utmärker sig bland världens bödlar, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, i ett pressmeddelande.

De den 11 mars avrättade var en saudier, en jemenit och en syrier och de var samtliga dömda för narkotikabrott, uppger Amnesty. Människorättsorganisationen anser att avrättningarna går stick i stäv med landets påstående i FN:s råd för mänskliga rättigheter att dödsstraff bara utdöms i allra allvarligast brotten och är sanktionerade av sharialagar. Ett FN-organ som Saudi siktar på att bli ordförande i.

Samma dag kallade Saudiarabien hem sin ambassadör från Sverige efter utrikesminister Margot Wallströms kritik mot mänskliga rättigheter och demokrati i landet. Bland annat för att lägga sig i Saudis ”interna angelägenheter” och hennes protest om ”närmast medeltida metoder” när en samvetsfånge och bloggare dömdes till 1 000 piskstraff, varav de 50 första har utdelats.

Flera bedömare anser även att det uppsagda avtalet om försvarssamarbete mellan Sverige och Saudiarabien medverkat till den nya kärva diplomatiska situationen. Svenska regeringen sade nyligen upp det omdiskuterade avtalet, trots att svenska företagsledare varnat för att det kan försvåra även för civil svensk exportindustri i regionen. Och i måndags lyckades Saudi stoppa Wallström från att som inbjuden hedersgäst tala vid Arabförbundets möte i Kairo om bland annat mänskliga rättigheter.
Saudi-affären har väl inte direkt ökat Sveriges chanser att få plats i FN:s säkerhetsråd nästa period. Men samtidigt har Sverige vunnit respekt i flera medier och västländer.

D339-Amnestylog2Amnesty anser att rättssystemet har stora brister i Saudiarabien och planerar en manifestation för landets samvetsfångar den 25 mars nära ambassaden i Stockholm.

Annonser