Johnny föreslås bli ny nykterhetsbas

D346-IOGT-loggaJohnny Mostacero från Halmstad. Det är valberedningens lite oväntade förslag till ny ordförande i IOGT-NTO. ”Jag är en glad högoddsare”, säger han till Drugnews.

Han kontaktades för någon månad sedan av organisationens valberedning som nu offentliggör sitt förslag till ny ordförande efter Anna Carlstedt som avgår vid kongressen i juni.

Han fyller 49 år på tisdag. Har arbetat inom nykterhetsrörelsen sedan 1996 och är idag utvecklingskonsulent i Halland, Skåne, Blekinge och Kronoberg för IOGT-NTO.

– Johnny har en mycket god kännedom om IOGT-NTO, både det centrala och lokala arbetet. Han är en omtyckt ledare och har en tydlig bild av hur han vill utveckla förbundet till att bli ännu bättre. Därför är vi mycket glada att han tackat ja till att kandidera till uppdraget, säger Joakim Löfbom, sammankallande i valberedningen, i en kommentar.

Som vice ordförande föreslår valberedningen omval av Andrine Winter, Värmdö, som suttit i förbundsstyrelsen sedan 2011.

Men till ny förbundsordförande nomineras alltså, otippat för många, Johnny Mostacero. Han är ”nöjd, glad och väldigt, väldigt hedrad”.

– Jag har arbetat länge i rörelsen, är en integrerande person, bra på att få alla dra åt samma håll. Började som ungdomskonsulent i UNF i Halland, ville ha hjärtat med i arbetet, var bl a projektledare för skolmetoden Våga.

– Känner stor kärlek till IOGT-NTO, men vi kan bli tydligare med vad vi gör, tajta ihop glappet mellan förbund och distrikt, utnyttja medlemspotentialen bättre. Få fler att göra Sverige nyktrare, säger Johnny Mostacero till Drugnews.

Han vill mer utmana alkoholnormen – för många en slentrian att dricka idag. Gillar att alkoholfritt är den produktgrupp som ökar mest på Systembolaget. Och brinner för rörelsens kamratstöd och för alla människors lika värde.

– Min ambition är att vi ska växa, ta mer plats i debatten. Väldigt många tycker redan om oss, vi har stort stöd i arbetet mot alkoholreklam. Vi ligger på framkant, men kan bli ännu bättre, säger Johnny Mostacero.

Han stora fotbollsintresse blev vägen in i föreningslivet och han var länge ordförande i Rydöbruk IF (ombildat till Torup/Rydö FF idag), nordost om Halmstad. Han är far till tre barn, frun arbetar på en skola.

Namnet Mostacero tog han i vuxen ålder då sonen ville ha farfars efternamn.
– Själv pratade jag med min far första gången som 28-åring, i telefon. Träffade honom först när jag var 30. Hans ursprung var sydamerikan, men han bodde i Los Angeles. Glad att mina äldsta barn hann träffa honom innan han gick bort i cancer 2003.

Berättar Johnny Mostacero, nu nominerad till ny ordförande i IOGT-NTO.

• Valet av ny förbundsstyrelse i IOGT-NTO görs vid kongressen i Lund 24-27 juni.

Annonser