Danmark: många fälls för haschhandel

B1110-DanskFlagMinKÖPENHAMN Denna vecka får på löpande band ett 70-tal personer sina domar för att sålt hasch i stadsdelen Christiania i en gigantisk narkotikahärva i Danmark.

I måndags dömde Köpenhamns tingsrätt (byrett) 16 personer till fängelse mellan ett och fem år för narkotikabrott.

I tisdags fick ytterligare 13 män sina domar, mellan 1 år och 9 månader till tre års fängelse för ha sålt hundratals kilo hasch i bodarna på Pusher Street. Den man som får strängaste straffet blir samtidigt av med en miljon danska kronor som konfiskeras.

”Samtliga anklagade befinns skyldiga till att ha varit led i den organiserade haschhandeln i Christiania”, skriver domstolen.

Därmed är domstolen halvvägs i arbetet med rättsprocessen som delats upp i sex omgångar efter den stora polisaktionen ”Nordlys” i mars ifjol då ett 80-tal män och kvinnor greps och anhölls för narkotikahandel.

I februari dömdes sju män och tre kvinnor till fängelse. Senare denna vecka väntar tolv personer få sina domar på onsdag, 16 på torsdag och 10 personer på fredag av Köpenhamns tingsrätt.

I januari dömdes också sju personer i en liga som levererat tonvis med hasch till Christiania och andra platser i Danmark. En 45-årig man fick strängaste straffet på sju års fängelse, en åttonde misstänkt huvudman tog sitt liv före processen.

Flera av de nu dömda har redan bestämt sig för att överklaga, rapporterar danska medier. Därför väntas rättsprocessen dra ut ytterligare på tiden.

Annonser