Svenskars drickande vänder nedåt igen

Svagt minskad alkoholkonsumtion 2014, jämfört med en tillfällig uppgång året före. Så ser alkoholtrenden ut, enligt ny statistik. Av de alkoholdrycker som svenskar köper så går ungefär 23 procent vid sidan av de officiella försäljningsställena.

De nya siffrorna om svenskarnas alkoholkonsumtion presenterades i fredags på en heldagskonferens anordnad av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, i Stockholm.

En svag nedgång ifjol på fyra procent jämfört med 2013 kan noteras. Förra året inhandlades 9,3 liter ren alkohol per person över 15 år.

– Det kan verka konstigt att vi räknar från 15 år eftersom man inte får dricka då enligt svensk lag, men vi följer internationell praxis, säger forskaren Björn Trolldal till Drugnews i en paus på den fullsatta konferensen.

Björn Trolldal på CAN följer svenskarnas alkoholvanor. Foto: Katarina Johnson
Björn Trolldal på CAN följer svenskarnas alkoholvanor. Foto: Katarina Johnson

Forskarna på CAN följer regelbundet på regeringens uppdrag hur mycket alkohol som konsumeras i Sverige. De tar in uppgifter från den legala försäljningen via Systembolaget, restaurangnäringen och folkölsförsäljningen från butik. Dessutom görs telefonintervjuer för att beräkning hur mycket alkohol som dricks i landet via andra kanaler: resandeinförsel, smuggling, köp via Internet och hemtillverkning.

De gör 350 intervjuer i veckan året om och ha gjort så sedan mitten av 2000-talet vilket innebär att de sedan starten gjort cirka 260 000 intervjuer. Siffrorna analyseras noggrant, bland annat görs en viss uppräkning på grund av att i bortfallet av svar så ingår gruppen storkonsumenter av alkohol. Man gör även korrigeringar för uppskattad glömska.

– Men vi frågar bara om vad de köpt de senaste 30 dagarna för att inte det ska bli för svårt att minnas och därmed vara osäkra siffror, säger Björn Trolldal.

De 9,3 liter ren alkohol som beräknades konsumerats 2014 fördelades på följande:

  • Vin stod för 42 procent, varav 12 procent via oregistrerade kanaler.
  • Starköl stod för 30 procent, varav 22 procent via oregistrerade kanaler.
  • Sprit står stod 22 procent, varav 50 procent via oregistrerade kanaler.

På direkt fråga från publiken om hur forskarna uppskattar andelen smugglad sprit på krogen, så svarar Björn Trolldal att mycket litet talar för att det finns i några större mängder då förtjänsten är så liten.
– Det är enklare och ungefär samma kostnad att köpa alkohol till sin restaurang på legalt sätt, svarade han.

När det gäller långsiktiga trender så har alkoholkonsumtionen efter en topp 2004 (10,56 liter/person). Då hade införselkvoter från andra EU-länder slopats och införseln för privat bruk var stor. Men har sedan långsamt vänt neråt för att därefter plana ut.

Den omedelbara förtjusningen över att få proppa resväskor och bakluckor fulla med alkohol la sig och siffrorna har sedan dess inte gjort några dramatiska skutt i tabellerna. Den nivå på alkoholkonsumtion vi har nu har varit ungefär densamma sedan 2009. År 2013 gick den dock upp igen till 9,7 liter per invånare, vilket alltså visade sig vara tillfälligt.

Somliga drycker har tappat i popularitet, folköl dricks det mindre av år efter år. Men inte bara konsumtionen av folköl dalar.

– Hembränning av sprit var ju stort tidigare, men har gått ner under en tjugoårsperiod och är nu så liten att den knappt är mätbar. Den enda gruppen som är storkonsumenter av hembränt är de som dricker väldigt mycket, säger Björn Trolldal.

Den oregistrerade införseln av alkohol gick ned ifjol – såväl privat införsel som smuggling minskade något. Men varannan flaska sprit kom från oregistrerad försäljning. Andelen alkohol från näthandel är mycket liten (0,1 liter ren alkohol), enligt rapporten.

Fotnot: CAN ansvarar idag för Monitorundersökningen över svenskarnas alkoholvanor. Ungefär 1500 telefonintervjuas per månad, 18 000 per år. Rapporten med definitiva siffrorna om alkoholkonsumtionen släpps senare i år.

D358-diagramCAN

Annonser