Nytt opiumfrö kan ge rekordskörd

KABUL Ett nytt mystiskt utsäde kan i år ge ny rekordskörd av opium i Afghanistan. Detta trots myndigheternas försök att minska odlingen.

Opiumfält i Afghanistan
Opiumfält i Afghanistan. Foto: UNODC

Skördarna av opium – som utgör basen för fruktade drogen heroin – har åter börjat vända uppåt senare år i krigshärjade Afghanistan. Ifjol uppgick den till 7 800 ton opium och kan i år öka med mellan 7 respektive 22 procent i provinserna Kandahar och Helmand, där rebellrörelsen talibanerna har stor kontroll.

Det nya utsädet har levererats till bönder av narkotikahandlare som gör att opium växer fortare, behöver mindre vatten och ger nära dubbelt så stor skörd. Men var fröet ursprungligen kommer är ännu okänt, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.

– Det här är ett stort hot mot oss alla, säger Gul Mohammad Shukran, chef för Kandahars narkotikabekämpning, till AP.

Regeringen och internationella organ har försökt få bönderna att odla alternativa grödor som saffran och vete istället, men sedan marknadspriser sjunkit så har flera återgått till opium. Talibanerna uppges även hota även bönder som odlar annat eftersom de får en stor del av sina intäkter via narkotikahanteringen.

– Opium är en väldigt lönsam gröda, som kräver relativt liten arbetsinsats. Därför kan du inte övertyga en ekonomiskt tänkande bonde som odlar opium att i stället odla vete, säger Saeed Parto, chef för tankesmedjan Appro i Kabul, till TT.

I Helmandprovinsen försöker myndigheter bekämpa opiumproduktionen. En styrka på 80 man kartlägger nya fält och förstör dem.
– Men vi har bara en kort period på en och en halv månad på oss att förstöra skörden, säger överste Mohamed Abdali, som ansvarar för bekämpningen, till Independent.

Afghanistan står för merparten av opiumskördarna i världen och stor del av förädlingsprodukten heroinet som smugglas till övriga världen. Men drogens drabbar även alltmer det fattiga landet – mellan 1,5 och 2 miljoner invånare är idag heroinmissbrukare i Afghanistan som har cirka 30 miljoner invånare.

Annonser